Film "Čuvari formule" napravio je pravi bum na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a među zvezdama koje su se pojavile na svečanoj premijeri bila je i mlada glumica Alisa Radaković. Ona igra jugoslovensku naučnicu u ovoj neispričanoj priči o akcidentu u nuklearnoj elektrani Vinča iz 1958. godine.

Foto: ATA images

 

 

Grupa srpskih naučnika koja je konstruisala reaktor bila je ozračena smrtonosnom količinom radijacije. Zbog ovog projekta glumci su obrijali glavu, a među njima i Alisa. Ona je takođe morala da smrša, kao i ostale kolege, a svi su istakli da su fizičke promene male naspram truda i odgovornosti koje ih čekaju.

- U toj želji da baveći se naukom i zakonima prirode i pokušavajući da ih ukrotite da služe nama, događa se tragedija i potencijalni gubitak svega što znate. Ta nada, vera i želja da se preživi, želja da budete tu i da se borite jača je od svega, a onda je gubitak kose bila najmanja stvar. Ima toliko mladih i starijih koji su prošli kroz slično. Najizazovnije je naći tu iskru koja ne može da se ugasi i koja preživljava i nastavlja - rekla je ona za "Student".

Foto: ATA images

 

 

U retkim intervjuima Alisa je govorila i o tome pod kakvim su pritiskom žene da izgledaju savršeno.

- Ako prihvatimo pritisak savršene persone koju predstavljmo i drugima i radimo sve što možemo da je održimo, to postaje jedna od glavnih stvari o kojima razmišljamo. Samim tim propuštamo neponovljivu priliku da zaista vidimo i razumemo drugog čoveka, da uživamo u našim sličnostima i različitostima, da se menjamo i razvijamo. Postajemo egocentrični, veoma usamljni i željni potvrda.

Foto: ATA images

 

 

Alisu smo prethodno gledali i u filmu "Dara iz Jasenovca" koji govori o stradanju Srba, Jevreja i Roma u logoru Jasenovac. U toj priči posebno mesto ima Nada Šakić, surova čuvarka ženskog logora Stara Gradišta, koja je jedan od glavnih dželata, a koju je igrala Alisa. Tada je ona maestralno prikazala hladnokrvnu Nadu, ali ujedno osvojila publiku i lepotom, posebno divnim svetlim očima.

Foto: ATA images

 

 

Zapaženu ulogu imala je i u filmu "Zlatni dečko" Ognjena Jankovića, po scenariju Vuka i Alekse Ršumovića, u kojem igra uz Denisa Murića, Petra Strugara, Andriju Kzmanovića i Igora Benčinu.

BONUS VIDEO: