Глумац је бесан због целе ситуације, те је на свом Твитер налогу жестоко реаговао.

- Најобичнији је**ни некрофили који кроз причу о наталитету намирују своју потребу за малтретирањем и смрћу - написао је глумац у опису линка ове трагичне приче.

Преминула жена је била у 22. недељи трудноће када је пребачена у болницу у Пшчини, малом јужном граду у близини Катовица, недалеко од границе са Чешком.

Њеном фетусу је недостајала амнионска течност и лекари су чекали да фетус умре. Када је снимак показао да је фетус мртав, лекари у болници одлучили су да ураде царски рез, али је Изабелино срце стало на путу до операционе сале и она је умрла упркос напорима да је реанимирају.

Овај хорор згрозио је јавност, па људи масовно протестовали и стали у заштиту Пољакиња и пружили им подршку са свих страна.

Иначе, Пољска је донела строги закон 1993. године којим се забрањује абортус осим у три случаја: ако је трудноћа резултат инцеста или силовања, ако је живот или здравље жене угрожено или ако плод има урођене деформитете, али је Уставни суд изгласао да абортус у случају деформитета плода није у складу са Уставом, што је изазвало скоро потпуну забрану прекида трудноће и распрострањене протесте од јануара, када је та одлука ступила на снагу.

Пољска после смрти труднице издала ново упутство за абортус

Пољско Министарство здравља издало је упутство лекарима у којем се потврђује да је легално прекинути трудноћу када су здравље или живот жене у опасности.


Треба јасно нагласити да лекари не смеју да се плаше да доносе очигледне одлуке које произилазе из њиховог искуства и доступног медицинског знања, навело је Министарство. Документ упућен акушерима је реакција на смрт 30-годишње мајке која је у 22. недељи трудноће имала здравствених проблема. Жена је преминула у септембру, али је њена смрт постала опште позната овог месеца.

 

Лекари у болници на југу Пољске одбили су да жени прекину трудноћу упркос чињеници да њен фетус није имао довољно амнионске течности да преживи, рекли су њена породица и адвокат.

Лекари су суспендовани, а случај се истражује. Огорчени Пољаци одржали су масовне протесте широм земље током викенда, окривљујући за смрт жене рестриктивни закон о абортусу у Пољској.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".