Glumac je besan zbog cele situacije, te je na svom Tviter nalogu žestoko reagovao.

- Najobičniji je**ni nekrofili koji kroz priču o natalitetu namiruju svoju potrebu za maltretiranjem i smrću - napisao je glumac u opisu linka ove tragične priče.

Preminula žena je bila u 22. nedelji trudnoće kada je prebačena u bolnicu u Pščini, malom južnom gradu u blizini Katovica, nedaleko od granice sa Češkom.

NJenom fetusu je nedostajala amnionska tečnost i lekari su čekali da fetus umre. Kada je snimak pokazao da je fetus mrtav, lekari u bolnici odlučili su da urade carski rez, ali je Izabelino srce stalo na putu do operacione sale i ona je umrla uprkos naporima da je reanimiraju.

Ovaj horor zgrozio je javnost, pa ljudi masovno protestovali i stali u zaštitu Poljakinja i pružili im podršku sa svih strana.

Inače, Poljska je donela strogi zakon 1993. godine kojim se zabranjuje abortus osim u tri slučaja: ako je trudnoća rezultat incesta ili silovanja, ako je život ili zdravlje žene ugroženo ili ako plod ima urođene deformitete, ali je Ustavni sud izglasao da abortus u slučaju deformiteta ploda nije u skladu sa Ustavom, što je izazvalo skoro potpunu zabranu prekida trudnoće i rasprostranjene proteste od januara, kada je ta odluka stupila na snagu.

Poljska posle smrti trudnice izdala novo uputstvo za abortus

Poljsko Ministarstvo zdravlja izdalo je uputstvo lekarima u kojem se potvrđuje da je legalno prekinuti trudnoću kada su zdravlje ili život žene u opasnosti.


Treba jasno naglasiti da lekari ne smeju da se plaše da donose očigledne odluke koje proizilaze iz njihovog iskustva i dostupnog medicinskog znanja, navelo je Ministarstvo. Dokument upućen akušerima je reakcija na smrt 30-godišnje majke koja je u 22. nedelji trudnoće imala zdravstvenih problema. Žena je preminula u septembru, ali je njena smrt postala opšte poznata ovog meseca.

 

Lekari u bolnici na jugu Poljske odbili su da ženi prekinu trudnoću uprkos činjenici da njen fetus nije imao dovoljno amnionske tečnosti da preživi, rekli su njena porodica i advokat.

Lekari su suspendovani, a slučaj se istražuje. Ogorčeni Poljaci održali su masovne proteste širom zemlje tokom vikenda, okrivljujući za smrt žene restriktivni zakon o abortusu u Poljskoj.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".