Премијери су присуствовали у "Синемаксу" глумци Милан Марић, Петар Бенчина и Милан Колак, који су и сами били зачуђени знатним занимањем и одзивом за овај филм у Хрватској, где се, ипак, много мање зна о животу и каријери Томе Здравковића.

Фото: Приватна архива

 

- О Томи више знам из прича својих родитеља, који га памте из бивше државе - рекла је, после загребачке премијере, студенткиња Сања Милаковић.

- Моја генерација мало зна и о његовим песмама, али, створена је нека необична атмосфера око овог филма, и зато ми је било драго да сам га успела да га погледам.

Фото: Приватна архива

 

Филм је изузетно добро примљен и међу хрватским критичарима. Угледни Ненад Полимац пише да је редитељ Драган Бјелогрлић остварио већи подвиг него са своја два пређашња остварења.

- Бриљантна му је досетка да се позабави животописом Томе Здравковића, који баш није био класични "народњак" - рекао је Полимац.

- Преферирао је баладе намењене свим врстама слушалаца, њега су ценили и поклоници забавне музике. Живот му је био доста буран, растрзан између музике, коцке и бројних развода.

Полимац тврди да је у филму и део "који као да је поникао из неког филма Емира Кустурице", а "Тома" има и "директну амбицију да буде портрет Југославије тог доба". Критичар, пре свега, има право када тврди да гледаоцу, иако филм траје скоро два и по сата, у биоскопу заиста није досадно, а видело се то и на првој пројекцији у Загребу.

Хрватски медији наводе да је полиција у Србији реаговала да се не дистрибуирају пиратске копије филма. "Слободна Далмација" пише да се такво "антипиратско деловање репресивних снага не бележи ни у хиперуређеној Швајцарској". Подсећа се да се копије деле и по Хрватској, а да је у региону око 50.000 људи управо на тај начин гледало филм. Нико, међутим, не сумња да ће и у хрватским биоскопима посета бити одлична, и да ће пасти рекорди као у Србији. Истовремено, пројекције хрватских остварења бележе веома малу посећеност, а филмаџије се више споре да ли је хрватски кандидат за Оскара требало да буде филм "Тереза37" Данила Шербеџије, што је коначни избор, или "Мурина" Антонете Аламат Кусијановић, који је награђен у Кану.

БАНЕ ОБРАДОВИЋ: СУЗЕ И ОВАЦИЈЕ

Загребачкој премијери је присуствовао и менаџер Бане Обрадовић, заступник лика и дела Томе Здравковића, али и човек од кога је потекла идеја за овај филм.

Фото: Приватна архива

 

- У Загребу је било изузетно - истиче за "Новости", Обрадовић. - Много емоција, суза, погледа између себе, одушевљења. Марић, Бенчина и Колак су се дуго поклањали публици, уз овације гледалаца који су, пре уласка у биоскоп, као и у многим градовима наше земље, добили књиге о Томи, поклон "Телекома Србија"