Уместо тога, градска влада планира да понуди вегетаријанска јела и одрживу локалну рибу.

Лиса Кивела, директор за комуникације Хелсинкија, рекла је агенцији Асошиејтед прес у четвртак да ова промена ступа на снагу у јануару и да искључује месне оброке у школама и на радним местима у престоници која броји око 650.000 становника.

Кивела је додала да поменута одлука допушта продају и конзумацију меса за одређене "посете на високом нивоу или сличне догађаје" које организује градоначелник Хелсинкија Јухана Вартиаинен или виши менаџери града.

Ова одлука такође предвиђа и да кафа, чај и артикли попут банана који се нуде јавним скуповима морају да се набављају од произвођача фер трговине. Осим тога, овсено млеко би заменило обично млеко, а грицкалице и освежавајућа пића више се не могу послуживати из амбалажа за једнократну употребу.

Локална влада је у саопштењу навела да је та мера део ширег напора - који има за циљ смањење утицаја хране на климу и смањење количине природних ресурса које град користи.

Градоначелник, који је у августу преузео челну функцију у Хелсинкију, пренео је позитиван став у одлуци да градске институције могу пружати могућност послуживања меса у неким приликама.

- На пример, ако дође у посету краљ Шведске, онда се може понудити домаћа игра. Или нека група за коју би било природно да понуди месо, онда мора постојати дискреција и здрав разум - рекао је Вартиаинен за фински лист "Илталехти".

Одлука Градског већа објављена ове недеље изазвала је жестоку расправу на друштвеним мрежама где су коментари подељени на присталице и противнике забране дистрибуције меса на јавним догађајима.

Нарочито су узнемирени политички кругови који се ослањају на подршку бирача из руралних делова Финске, где је лов популаран и где се на мениу често налазе јела од дивљачи. Месо од домаћих ирваса често се служи страним посетиоцима.

Фински институт за природне ресурсе саопштио је раније ове године да је потрошња меса у земљи од 5,5 милиона пала две године заредом, пошто је све више људи одлучило да прави хамбургере, кобасице и млевено месо од производа на бази биљака, а не од животиња.

(Washington Post)