Umesto toga, gradska vlada planira da ponudi vegetarijanska jela i održivu lokalnu ribu.

Lisa Kivela, direktor za komunikacije Helsinkija, rekla je agenciji Asošiejted pres u četvrtak da ova promena stupa na snagu u januaru i da isključuje mesne obroke u školama i na radnim mestima u prestonici koja broji oko 650.000 stanovnika.

Kivela je dodala da pomenuta odluka dopušta prodaju i konzumaciju mesa za određene "posete na visokom nivou ili slične događaje" koje organizuje gradonačelnik Helsinkija Juhana Vartiainen ili viši menadžeri grada.

Ova odluka takođe predviđa i da kafa, čaj i artikli poput banana koji se nude javnim skupovima moraju da se nabavljaju od proizvođača fer trgovine. Osim toga, ovseno mleko bi zamenilo obično mleko, a grickalice i osvežavajuća pića više se ne mogu posluživati iz ambalaža za jednokratnu upotrebu.

Lokalna vlada je u saopštenju navela da je ta mera deo šireg napora - koji ima za cilj smanjenje uticaja hrane na klimu i smanjenje količine prirodnih resursa koje grad koristi.

Gradonačelnik, koji je u avgustu preuzeo čelnu funkciju u Helsinkiju, preneo je pozitivan stav u odluci da gradske institucije mogu pružati mogućnost posluživanja mesa u nekim prilikama.

- Na primer, ako dođe u posetu kralj Švedske, onda se može ponuditi domaća igra. Ili neka grupa za koju bi bilo prirodno da ponudi meso, onda mora postojati diskrecija i zdrav razum - rekao je Vartiainen za finski list "Iltalehti".

Odluka Gradskog veća objavljena ove nedelje izazvala je žestoku raspravu na društvenim mrežama gde su komentari podeljeni na pristalice i protivnike zabrane distribucije mesa na javnim događajima.

Naročito su uznemireni politički krugovi koji se oslanjaju na podršku birača iz ruralnih delova Finske, gde je lov popularan i gde se na meniu često nalaze jela od divljači. Meso od domaćih irvasa često se služi stranim posetiocima.

Finski institut za prirodne resurse saopštio je ranije ove godine da je potrošnja mesa u zemlji od 5,5 miliona pala dve godine zaredom, pošto je sve više ljudi odlučilo da pravi hamburgere, kobasice i mleveno meso od proizvoda na bazi biljaka, a ne od životinja.

(Washington Post)