"Ако те нешто боли - ћути!"

Постоји једна стара прича о старцу Езију. Старац Езијо је остао сам на фарми, након што му је син отишао у војску. Езио је храбро радио, вредно привређивао, сам водио читаву фарму. Једног дана му приђе комшија и пита га: "Како си Езио?"

"Боле ме леђа...", пожали се Езио комшији.

Убрзо се по читавом крају прочуло како старца Езија боле леђа, те како је немоћан да се сам стара о имању и животињама.

Ускоро му почеше пристизати понуде од комшија да за багателу откупе његово имање. Када им је рекао да је то премало за такво имање, рекли су: "Боље било какав новац, него никакав. Леђа те боле, стар си и немоћан, продај имање."

Нико се није понудио да му помогне, сви су хтели само да имају корист од њега.

Старац је наставио да ћути и да ради, а када му је дошао син из војске, старац Езио му је предао имање уз речи: "Ако те нешто заболи - ћути."

"Не говори пријатељу оно што не би рекао непријатељу"

У сваком човеку има светлости и таме, никад нисте сасвим сигурни када ће се пробудити она мрачна страна у човеку и шта ће је пробудити. Боље не говорите пријатељу оно што не можете да кажете ни непријатељу.

Ако кажете пријатељу па он искористи вашу тајну, бићете љути на две особе: себе и свог пријатеља.

"Никад не говорите лоше о себи"

Свако ко омаловажава себе даје пример другима да га и они омаловажавају. Ако се особа понаша достојанствено и други ће се према тој особи односити са поштовањем.

Старац Окам је живео у пустињи 10 година. Сваки дан је вредно радио и трудио се да би пронашао воду, када му је пошло за руком сви из села су долазили да му честитају, а он је говорио: Није то ништа.

Убрзо су се сви односили према његовом проналаску воде као да је то ништа. Уместо да се напију воде, они су прали ноге у том извору. Убрзо је вода постала загађена и блатњава бара.

Старца је то болело страшно, али људи су се према његовом труду односили баш онако како им је и он сам рекао - као да је то ништа.

БОНУС ВИДЕО: