У време када је Карим поставио снимак на платформу, Јутјуб је још увек био у развојној етапи, а званично је почео да ради у децембру 2005. године

Први видео на Јутјуб је постављен пре тачно 19 година, 24. априла 2005. године, а поставио га је један од кооснивача платформе Џавид Карим са корисничким именом “jawed”, а видео је снимио његов друг из средње школе Јаков Лапицки.

Он је истог дана направио и налог на Јутјубу. Снимак у трајању од 19 секунди направљен је у зоолошком врту у Сан Дијегу, а у кадру је Карим са слоновима у позадини.

Иначе, званичан Јутјуб профил зоолошког врта у Сан Дијегу је пре четири године коментарисао овај снимак.

- Почаствовани смо што је први видео на Јутјубу снимљен овде - написали су из зоо-врта.

LA Times истакао је да је овај снимак као први који је постављен на платформи "одиграо кључну улогу у фундаменталној промени начина на који људи конзумирају медије", али и да је представљао увод у еру снимака у трајању од једног минута. У време када је Карим поставио снимак на платформу, Јутјуб је још увек био у развојној етапи, а званично је почео да ради у децембру 2005. године.

Само годину дана касније Гугл је купио Јутјуб за 1,6 милијарди долара, и остало је историја. Јутјуб данас није само једна од најважнијих друштвених мрежа, већ и највећа платформа за стриминг на свету.

На дневном нивоу корисници прегледају више од милијарду сати садржаја.

БОНУС ВИДЕО:

Ало