"Ako te nešto boli - ćuti!"

Postoji jedna stara priča o starcu Eziju. Starac Ezijo je ostao sam na farmi, nakon što mu je sin otišao u vojsku. Ezio je hrabro radio, vredno privređivao, sam vodio čitavu farmu. Jednog dana mu priđe komšija i pita ga: "Kako si Ezio?"

"Bole me leđa...", požali se Ezio komšiji.

Ubrzo se po čitavom kraju pročulo kako starca Ezija bole leđa, te kako je nemoćan da se sam stara o imanju i životinjama.

Uskoro mu počeše pristizati ponude od komšija da za bagatelu otkupe njegovo imanje. Kada im je rekao da je to premalo za takvo imanje, rekli su: "Bolje bilo kakav novac, nego nikakav. Leđa te bole, star si i nemoćan, prodaj imanje."

Niko se nije ponudio da mu pomogne, svi su hteli samo da imaju korist od njega.

Starac je nastavio da ćuti i da radi, a kada mu je došao sin iz vojske, starac Ezio mu je predao imanje uz reči: "Ako te nešto zaboli - ćuti."

"Ne govori prijatelju ono što ne bi rekao neprijatelju"

U svakom čoveku ima svetlosti i tame, nikad niste sasvim sigurni kada će se probuditi ona mračna strana u čoveku i šta će je probuditi. Bolje ne govorite prijatelju ono što ne možete da kažete ni neprijatelju.

Ako kažete prijatelju pa on iskoristi vašu tajnu, bićete ljuti na dve osobe: sebe i svog prijatelja.

"Nikad ne govorite loše o sebi"

Svako ko omalovažava sebe daje primer drugima da ga i oni omalovažavaju. Ako se osoba ponaša dostojanstveno i drugi će se prema toj osobi odnositi sa poštovanjem.

Starac Okam je živeo u pustinji 10 godina. Svaki dan je vredno radio i trudio se da bi pronašao vodu, kada mu je pošlo za rukom svi iz sela su dolazili da mu čestitaju, a on je govorio: Nije to ništa.

Ubrzo su se svi odnosili prema njegovom pronalasku vode kao da je to ništa. Umesto da se napiju vode, oni su prali noge u tom izvoru. Ubrzo je voda postala zagađena i blatnjava bara.

Starca je to bolelo strašno, ali ljudi su se prema njegovom trudu odnosili baš onako kako im je i on sam rekao - kao da je to ništa.

BONUS VIDEO: