Британска добротворна организација за истраживање рака "Cancer Researh UK" описала је овакве налазе као историјске, јер показују да вакцина спашава животе, преноси Би-Би-Си.

"Скоро сви карциноми грлића материце су узроковани вирусима, а надамо се да би вакцинација могла скоро да елиминише болест", поручују из те организације.

Истраживачи су истакли да овај успех значи да ће онима који су вакцинисани можда требати и много мање тестова бриса грлића материце.

Девојчицама се нуди вакцина између 11 и 13 година, у зависности од тога где живе у Великој Британији, а вакцина се нуди и дечацима од 2019. године.

Студија, објављена у научном часопису "Лансет", анализира развој догађаја након што је вакцина уведена за девојчице у Енглеској 2008. године.

Те ученице су сада у двадесетим годинама, а студија је показала смањење и предканцерозних израслина и 87-процентно смањење случајева рака грлића материце.

"Утицај је био огроман", изјавио је проф. Петер Сасијени, један од истраживача на Краљевском колеџу у Лондону.

Све у свему, студија процењује да је ХПВ програм спречио око 450 карцинома и 17.200 предканцерозних стања.

У овом тренутку, жене се позивају на брис на сваке три до пет година како би се открио рак грлића материце, а постоји више од 100 типова хуманог папилома вируса.

Велика Британија је почела да користи вакцину која штити од два типа вируса и ускоро ће увести вакцину која штити од девет типова вируса, укључујући и од главних узрочника гениталних брадавица.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".