Једна од Јелениних омиљених намирница, коју најчешће користи за припрему салата, јесте киноа.

Иако се обично сврстава у житариц, киноа то није. Киноа је такозвана псеудо житарица јер се конзумира, припрема и има једнаке нутритивне вредности као житарица, али у ствари спада у породицу трава. Киноа припада истој врсти биљака као спанаћ, блитва и цвекла, али има "кризу идентитета".

Фото: НДФ

 

Киноа је препуна здравих минерала и витамина међу које спадају:

  • Мононезасићене масти добре за здравље срца као што су олеинска киселина и омега 3 масне киселине.
  • Антиоксиданте фитонутријенте који се зову флавоноиди.
  • Есенцијалне минерале међу којима су манган, магезијум, гвожђе, фосфор, калијум, калцијум, цинк, бакар и селенијум.
  • Витамине Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Е.
  • Упијајућа и неупијајућа влакна.

Смањује ризик од дијабетеса. Зрно киное се састоји од 60 одсто клице. Необично висок однос између протеина и угљених хидрата код ове биљке објашњава њену способност за регулисање шећера у крви. Киноа је такође извор богат упијајућим влакнима који помажу контролисање шећера у крви и усопоравају разбијање угљикохидрата на глукозу. Антиупални нутријенти укључујући фенолну киселину, компоненте витамина Е и полисахариде спречавају нежељене упалне процесе који су повезани са ризиком настанака дијабетеса типа 2.

Снижава холестерол. Висока концентрација влакана може помоћи при снижавању повишеног холестерола. Упијајућа влакна помешана са жучном киселином се луче у тело и снижавају лош ЛДЛ холестерол. Киноа је сјајна замена за протеине животињског порекла.

Контролише крвни притисак. Киноа има највише количине калијума од свих осталих житарица , а познато је да калијум одржава здрави баланс натријума у организму што утиче на смањење повишеног крвног притиска.

Потпомаже одржавање здраве телесне тежине. Због влакана и протеина које садржи киноа дуже задржава осећај ситости и помаже вам да сузбијете апетит, док влакна помажу да пробава остане на завидном нивоу.

Припремње ове житарице је веома деликатан процес и ако је прекувате постоји могућност да добијете нејестиву кашу.

Киноу прелијте хладном водом и ставите на шпорет да прокува, кад вода почне да кључа, смањите температру, поклопите и пустите да се лагано кува 12-15 минута.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".