Britanska dobrotvorna organizacija za istraživanje raka "Cancer Researh UK" opisala je ovakve nalaze kao istorijske, jer pokazuju da vakcina spašava živote, prenosi Bi-Bi-Si.

"Skoro svi karcinomi grlića materice su uzrokovani virusima, a nadamo se da bi vakcinacija mogla skoro da eliminiše bolest", poručuju iz te organizacije.

Istraživači su istakli da ovaj uspeh znači da će onima koji su vakcinisani možda trebati i mnogo manje testova brisa grlića materice.

Devojčicama se nudi vakcina između 11 i 13 godina, u zavisnosti od toga gde žive u Velikoj Britaniji, a vakcina se nudi i dečacima od 2019. godine.

Studija, objavljena u naučnom časopisu "Lanset", analizira razvoj događaja nakon što je vakcina uvedena za devojčice u Engleskoj 2008. godine.

Te učenice su sada u dvadesetim godinama, a studija je pokazala smanjenje i predkanceroznih izraslina i 87-procentno smanjenje slučajeva raka grlića materice.

"Uticaj je bio ogroman", izjavio je prof. Peter Sasijeni, jedan od istraživača na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Sve u svemu, studija procenjuje da je HPV program sprečio oko 450 karcinoma i 17.200 predkanceroznih stanja.

U ovom trenutku, žene se pozivaju na bris na svake tri do pet godina kako bi se otkrio rak grlića materice, a postoji više od 100 tipova humanog papiloma virusa.

Velika Britanija je počela da koristi vakcinu koja štiti od dva tipa virusa i uskoro će uvesti vakcinu koja štiti od devet tipova virusa, uključujući i od glavnih uzročnika genitalnih bradavica.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".