Зец се не спомиње у Библији, нити у било којој православној књизи. Нема никакве везе са Христовим животом, па се зато претпоставља да потиче из паганске традиције. Зец, пролеће, јаја, а свакако и Христов нови живот деле једну заједничку симболику: то је поновно рођење. Зечеви се повезују са новим животом због своје брзе репродукције и великог броја младунаца које женка одједном доноси на свет.

Пролеће је доба године када природа поново оживљава након зиме. Са друге стране, јаја су есенцијални симбол рођења. 

У српској култури зец је животиња са натприродним својствима. Веровало се да они могу да предсказују будућност, а неки делови зечјег тела сматани су лековитим. Симбол зеца који носи јаја потиче од легенде о богињи Еостре. Прича каже да је једнога дана богиња пронашла птичицу у шуми која се смрзавала и умирала у снегу. Еостре се сажалила и претворила је у зеца како би јој дала крзно које ће је утоплити и спасити јој живот. Како је некада био птица, зека је наставио да носи јаја. Сваке године, он их је осликавао у разне боје и поклањао их богињи у знак захвалности што му је спасила живот.

Фото: Профимедиа

 

Друга прича везана је за паганске обичаје. Јаје је у Месопотамији било повезано са богињом плодности Астарте. Много пре појаве хришћанства људи су сваког пролећа једни другима поклањали јаја јер су она и тада представљала симбол новог живота и рађања. Богати људи имали су могућност да своја јаја прекривају листићима злата, док су сиромашни своја фарбали различитим травама.

Фото: И. Маринковић

 

У старом Египту људи су веровали да се Земља излегла из јајета. Стари Египћани и Грци стављали су јаја у гробове својих мртвих. Од прехришћанског времена јаје се сматрало почетком свега, нечим исконском од чега је створено све што постоји. У хришћанском свету обичај је да се поклони шарено јаје за Ускрс јер доноси срећу и благостање.  

БОНУС ВИДЕО: 

"УСКРС ПРОСЛАВЉАМО УЗ ПЕСМУ И МУЗИКУ": Слађа Аллегро у Ускршњем специјалу "Са звездама на ти"

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".