У ажурираном извештају америчке обавештајне службе, објављеном у суботу, наводи се да је пођеднака вероватноћа да је вирус природног порекла и да је “процурео” из лабораторије, али да права истина можда никада неће бити позната, преноси агенција Ројтерс.


У реаговању на извештај, Ванг је на конференцији за новинаре рекао да је "лаж поновљена хиљаду пута и даље лаж", додајући да америчке обавештајне службе "имају репутацију познату по превари и одбмани".

- Тражење порекла новог корона вируса је озбиљно и сложено питање које треба и може да се истражи само уз сарадњу глобалних научника - рекао је он.

Кина је у више наврата негирала наводе да је вирус процурио из специјализоване лабораторије у граду Вухану, где је ковид-19 први пут идентификован крајем 2019. године.

Ванг је поново позвао САД да отвори своју лабораторију у Форт Детрику за међународне експерте.

Заједничка студија Кине и Светске здравствене организације (СЗО) објављена је раније ове године, али је одбацила теорију да је ковид-19 настао у лабораторији, наводећи да је највероватније природним путем, са дивље животиње прешао на људе.

(Танјуг)