Такође је забележено да је током напада бачена хлороводонична киселина на линији Кеио експрес до Шинџукуа, најпрометније железничке станице на свету.

Нису сви избодени, а већина повреда није била тешка, додају званичници, али један мушкарац за који се верује да је у 60-им годинама је у критичном стању.

Нападач, идентификован само као мушкарац у 20-им година, ухапшен је на лицу места и под истрагом је због покушаја убиства, саопштила је јапанска полиција. Његов мотив за сада није познат.

Телевизија Нипон јавила је да је осумњичени рекао полицији да га је инспирисао један ранији случај напада ножем на воз.

Ово је други напад ножем на Токијску железницу у последња два месеца. У августу, само дан пре церемоније затварања Олимпијаде, 36-годишњак је ножем избо десет путника у једном возу. Касније је полицији рекао да је хтео да нападне жене које су му изгледале срећно.

Полиција је саопштила да су сведоци рекли да је нападач носио светлу одећу - зелену кошуљу, плаво одело и љубичасти капут који је подсећао на Џокера из стрипа о Бетмену.

На телевизијским снимцима се види како бројни ватрогасци, полицајци и болничари спасавају путнике, од којих су многи побегли кроз прозоре воза.

Шунсуке Кимура, који је снимио један видео, рекао је јапанској полицији да је видео путнике како очајнички трче и док је покушавао да схвати шта се догодило, чуо је експлозивну буку и видео како се шири дим.

Искочио је и кроз прозор, али је пао на платформу и повредио раме.

- Врата воза су била затворена и нисмо имали појма шта се дешава, па смо скочили кроз прозор - рекао је Кимура. "Било је ужасно".

(Курир.рс/Јутарњи лист.хр)