U ažuriranom izveštaju američke obaveštajne službe, objavljenom u subotu, navodi se da je pođednaka verovatnoća da je virus prirodnog porekla i da je “procureo” iz laboratorije, ali da prava istina možda nikada neće biti poznata, prenosi agencija Rojters.


U reagovanju na izveštaj, Vang je na konferenciji za novinare rekao da je "laž ponovljena hiljadu puta i dalje laž", dodajući da američke obaveštajne službe "imaju reputaciju poznatu po prevari i odbmani".

- Traženje porekla novog korona virusa je ozbiljno i složeno pitanje koje treba i može da se istraži samo uz saradnju globalnih naučnika - rekao je on.

Kina je u više navrata negirala navode da je virus procurio iz specijalizovane laboratorije u gradu Vuhanu, gde je kovid-19 prvi put identifikovan krajem 2019. godine.

Vang je ponovo pozvao SAD da otvori svoju laboratoriju u Fort Detriku za međunarodne eksperte.

Zajednička studija Kine i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) objavljena je ranije ove godine, ali je odbacila teoriju da je kovid-19 nastao u laboratoriji, navodeći da je najverovatnije prirodnim putem, sa divlje životinje prešao na ljude.

(Tanjug)