Радња серије обрађује односе између две важне породице за село Дол - Петровића и Ђорђевића. Историја сукоба двеју фамилија сеже све до почетка 20. века, али живописно село Дол вешто крије тајну чувану деценијама.

У центру приче су отац и ћерка, Миона и Дејан Матић, које тумаче Ивана Зечевић и Војин Ћетковић.

Прва сезона "Калканских кругова" оставила је неколико отворених тема и бројна питања и сумње - управо Ћетковићев лик је један од најзанимљивијих. И сам глумац каже како у првом делу ни сам није знао ко је Дејан Матић кога тумачи и да га је боље упознао тек снимајући наставак.

- Док смо правили прву сезону питао сам се ко је заправо Дејан Матић, лик којег тумачим, а у другој сезони сам добио одговор - о чему размишља, чему стреми и шта се са њим уопште дешава. Без обзира на причу о ћерки и том основном односу оца и ћерке, која је у проблему, ту испод што се ваља, то ме је занимало шта је. Шта ради тај човек у том селу? - истиче Ћетковић уз напомену да је и он први пут одгледао прву епизоду на синоћњој новинарској пројекцији у "МТС дворани".

На самом крају првог дела "Калканских кругова" отворило се питање у каквим су родбинским везама Дејан и Светлана (Нина Јанковић) и да ли ће се у новим епизодама разјаснити порекло Баба Губе чији се лик открива у последњој сцени те сезоне. Баш зато што, како је касније откривено, и застрашујућу Баба Губу тумачи управо - Нина Јанковић.

Фото: РТС принтскрин

 

 

- Дејан и Светлана су потомци Видосаве Марковић, коју су у Долу знали као Баба Губу, осуђену на живот у оквиру "калканског круга". Њихово порекло је својеврсна клетва, која притиска неке породице из Дола. Са друге стране, то је и благослов, пошто су од Видосаве наследили и неке врлине. Што се тиче Баба Губе, делимично ће се у новим епизодама разјаснити њено порекло. У наставку ћемо видети да је Баба Губа уствари само једна од чуварки Забрана, чије порекло сеже даље у прошлост. То је део митолошке слике око Дола и Забрана, која се развија паралелно са причом о породици Матић - истакао је сценариста Ђорђе Милосављевић.

Нова сезона прати тематски контекст пређашњих епизода, али са озбиљном упливима нових драмских елемената и фантастике. Најављено је да друга сезона неће бити крај када су "Калкански кругови" у питању, а Милосављевић истиче намеру за снимањем још једне - треће сезоне.