Radnja serije obrađuje odnose između dve važne porodice za selo Dol - Petrovića i Đorđevića. Istorija sukoba dveju familija seže sve do početka 20. veka, ali živopisno selo Dol vešto krije tajnu čuvanu decenijama.

U centru priče su otac i ćerka, Miona i Dejan Matić, koje tumače Ivana Zečević i Vojin Ćetković.

Prva sezona "Kalkanskih krugova" ostavila je nekoliko otvorenih tema i brojna pitanja i sumnje - upravo Ćetkovićev lik je jedan od najzanimljivijih. I sam glumac kaže kako u prvom delu ni sam nije znao ko je Dejan Matić koga tumači i da ga je bolje upoznao tek snimajući nastavak.

- Dok smo pravili prvu sezonu pitao sam se ko je zapravo Dejan Matić, lik kojeg tumačim, a u drugoj sezoni sam dobio odgovor - o čemu razmišlja, čemu stremi i šta se sa njim uopšte dešava. Bez obzira na priču o ćerki i tom osnovnom odnosu oca i ćerke, koja je u problemu, tu ispod što se valja, to me je zanimalo šta je. Šta radi taj čovek u tom selu? - ističe Ćetković uz napomenu da je i on prvi put odgledao prvu epizodu na sinoćnjoj novinarskoj projekciji u "MTS dvorani".

Na samom kraju prvog dela "Kalkanskih krugova" otvorilo se pitanje u kakvim su rodbinskim vezama Dejan i Svetlana (Nina Janković) i da li će se u novim epizodama razjasniti poreklo Baba Gube čiji se lik otkriva u poslednjoj sceni te sezone. Baš zato što, kako je kasnije otkriveno, i zastrašujuću Baba Gubu tumači upravo - Nina Janković.

Foto: RTS printskrin

 

 

- Dejan i Svetlana su potomci Vidosave Marković, koju su u Dolu znali kao Baba Gubu, osuđenu na život u okviru "kalkanskog kruga". NJihovo poreklo je svojevrsna kletva, koja pritiska neke porodice iz Dola. Sa druge strane, to je i blagoslov, pošto su od Vidosave nasledili i neke vrline. Što se tiče Baba Gube, delimično će se u novim epizodama razjasniti njeno poreklo. U nastavku ćemo videti da je Baba Guba ustvari samo jedna od čuvarki Zabrana, čije poreklo seže dalje u prošlost. To je deo mitološke slike oko Dola i Zabrana, koja se razvija paralelno sa pričom o porodici Matić - istakao je scenarista Đorđe Milosavljević.

Nova sezona prati tematski kontekst pređašnjih epizoda, ali sa ozbiljnom uplivima novih dramskih elemenata i fantastike. Najavljeno je da druga sezona neće biti kraj kada su "Kalkanski krugovi" u pitanju, a Milosavljević ističe nameru za snimanjem još jedne - treće sezone.