Даичи Фуџи, кустос Градског музеја Хирацука, снимио је овај удар метеорита помоћу камера постављених за праћење Месеца.

Удар се догодио 23. фебруара у 20.14 минута по јапанском времену (11.14 ГМТ). Чини се да је метеорит ударио у близини кратера названог по немачком астроному Лудвигу Иделеру, северозападно од кратера Питискус (такође названом по немачком математичару и астроному Бартоломеју Питискусу), наводи Фуџи.

Метеори путују у просеку брзином од око 48.280 километара на сат или 13,4 километара у секунди. Њихови удари при великим брзинама стварају интензивну топлоту и остављају кратере, а приликом удара производе снажан бљесак. Удари метеорита у Месец могу да се виде са Земље, ако су довољно велики и ако се догоде током лунарне ноћи на страни окренутој према нашој планети.

Новостворени кратер би могао имати око десетак метара у пречнику што би могао да потврди Насин лунарни орбитер или индијска сонда "Чандријан 2", сматра Фуџи.

Метеори се готово свакодневно сударају са Земљом, међутим велика већина у потпуности изгори у контакту са атмосфером. Пошто Месец има само веома слабу егзосферу, метеори стижу до његове површине стварајући кратере.

(Space.com)

БОНУС ВИДЕО: