Daiči Fudži, kustos Gradskog muzeja Hiracuka, snimio je ovaj udar meteorita pomoću kamera postavljenih za praćenje Meseca.

Udar se dogodio 23. februara u 20.14 minuta po japanskom vremenu (11.14 GMT). Čini se da je meteorit udario u blizini kratera nazvanog po nemačkom astronomu Ludvigu Ideleru, severozapadno od kratera Pitiskus (takođe nazvanom po nemačkom matematičaru i astronomu Bartolomeju Pitiskusu), navodi Fudži.

Meteori putuju u proseku brzinom od oko 48.280 kilometara na sat ili 13,4 kilometara u sekundi. NJihovi udari pri velikim brzinama stvaraju intenzivnu toplotu i ostavljaju kratere, a prilikom udara proizvode snažan bljesak. Udari meteorita u Mesec mogu da se vide sa Zemlje, ako su dovoljno veliki i ako se dogode tokom lunarne noći na strani okrenutoj prema našoj planeti.

Novostvoreni krater bi mogao imati oko desetak metara u prečniku što bi mogao da potvrdi Nasin lunarni orbiter ili indijska sonda "Čandrijan 2", smatra Fudži.

Meteori se gotovo svakodnevno sudaraju sa Zemljom, međutim velika većina u potpunosti izgori u kontaktu sa atmosferom. Pošto Mesec ima samo veoma slabu egzosferu, meteori stižu do njegove površine stvarajući kratere.

(Space.com)

BONUS VIDEO: