Приликом излазне контроле аутомобила немачких регистарских ознака огласио се аларм детектора радиоактивности, због чега је хитно спроведена детаљна контрола, уз све неопходне мере безбедности и заштите.

Тада су у пртљажнику, у простору за резервни точак, пронађени непријављена метална глава громобрана и уређај за мерење састава матала, на које је ручни детектор за мерење јонизујућег зрачења одреаговао.

Одмах је обавештена инспекција за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност, као и Директорат за радијацију и нуклеарну безбедност, који су према важећој процедури ступили у контакт са Институтом за нуклеарне науке Винча, ради предузимања даљих мера.

Надлежне службе су преузеле и обезбедиле радиоактивне предмете, док су тројицу путника, држављане Хрватске, заједно са возилом преузели у даљу надлежност полиција и тужилаштво.

Фото: Министарство финансија Управа царина

 

Напомињемо да царинска служба за откривање и спречавање недозвољеног промета радиоактивних и нуклеарних материјала на граничним прелазима користи стационарне мониторе и ручне детекторе за мерење јонизујућег зрачења.

Сви службеници који су тога дана радили на поменутом прелазу одмах су упућени на лекарски преглед, без обзира што нису показивали никаве симптоме изложености радијацији.

Фото: М.Анђела

 

Огласило се и основно јавно тужилаштво у Сомбору

- Дана 04.03.2023. године, у вечерњим сатима, на граничном прелазу Бездан ( друмски саобраћај), приликом граничне контроле на излазу из Републике Србије у Републику Хрватску, уређај за детекцију радијације очитао је радиоактивну вредност, након чега се приступило прегледу возила, немачких регистраских ознака, у коме су се налазила три лица, држављанина Републике Хрватске. Том приликом пронађен је предмет за који постоји сумња да је извор адијације. Предмет је обезбеђен од стране овлашћених лица Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, те изузет од стране стручних лица Института за нуклеарне науке „ Винча“. Лица код којих је пронађен предмет су по налогу поступајућег тужиоца Основног јавног тужилаштва у Сомбору задржана, те 06.03.2023. године, уз кривичну пријаву, доведена јавном тужиоцу ради саслушања због сумње да су учинили кривично дело уношење опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење опасних материја из члана 266 став 5 у вези става 1 Кривичног законика, те је у односу на сва три осумњичена лица Основном суду у Сомбору стављен предлог за одређивање притвора, ради обезбеђења присуства осумњичених, те обезбеђења доказа. У односу на још једно лице наложено је подношење кривичне пријаве за истоврсно кривично дело у редовном поступку. Следи даље предузимање истражних радњи поводом кривичноправног догађаја.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".