Специјалитети из старе Југославије често су нешто што данас никако не можемо наћи у ресторанима. Ево о чему се ради:

1. Пихтије

У претис лонац се ставе свињске ногице, уши, репови, буткице, шупље јунеће кости и то се кува цео дан на смедеревцу. А онда се касније зачињена супа разлије по тањирима и када се стегне, пихтије се служе као предјело на славама.

2. Жуманце са шећером

Ако је дете хтело да једе нешто слатко, мајка је узимала жуманце и шећер и мутила смесу док не би "побледела од муке", а онда је то дете јело у сласт. Да ли можете да замислите сада да детету дате свеже јаје са шећером? Данас је то сасвим заборављен слаткиш.

Фото: Профимедиа

 

 

3. Леба и масти

Сви они који су одрастали осамдесетих година прошлог века сећају се среће и задовољства након што би, из целодневне игре напољу, дошли кући на вечеру и појели кришку хлеба намазаном масти и посутом црвеном зачинском паприком. Он који би хтели да се засладе, јели би кришку масти са шећером.

4. Боранија насуво

Кромпир, лук, шаргарепа и боранија ставимо у тепсију, па додамо 3 кашике масти и мало воде и зачина и гурнемо у рерну да се све то скрчка. А где је месо? Па имаш боранију, шта ће ти месо?!

5. Чорба од празилука

Неки још увек имају трауме од прекуваних нити празилука које слободно плутају по тањиру. То је чорбица која крепи душу, али смо је ми данас занемарили. Колико је прошло од времена када сте последњи пут појели пун тањир чорбе од празилука?

Фото: Профимедиа

 

 

6. Шкембићи у сафту

У кафани су људи одлазили специјално на шкембиће. Знало се да не постоји укусније кафанско јело до шкембића у сафту. Данас скоро да нема ресторана који на свом менију има шкембиће.

7. Похован свињски мозак

Специјалитет самим тим што свињски мозак не можете наћи нигде у месницама. Као ни свињску главу.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".