Многи ујутру пију кафу како би се разбудили, подигли енергију и постепено припремили за обавезе које их очекују у дану.

Колико год да је користан овај напитак, омиљен не само међу Србима већ и међу људима широм планете, испоставило се да у одређеним ситуацијама може и те како да штети здрављу. Познато је да претерани унос кофеина може да изазове анксиозност, скок крвног притиска и друге тегобе, а стручњаци су открили да може и да подигне шећер у крви. Наравно, не увек, већ ако се кафа узима у одређено време...

Британски научници су приликом експеримента открили да шоља црне кафе (приближно 300 мг кофеина) 30 минута пре доручка подиже ниво шећера у крви. Студија је потврдила да се ова негативна последица дешава практично одмах, а ниво глукозе порасте за 50 одсто!

Фото: Профимедиа

 

Два разлога могу да доведу до овога. Прво, кофеин блокира аденозин, који је учествује у сигнализирању телу колико инсулина треба да произведе и помаже ћелијама да ефикасно реагују на овај хормон за регулацију глукозе. Испијање кафе пре оброка може да смањи лучење инсулина, што значи да ће шећер скочити.

Други разлог лежи у способности кофеина да повећа ниво хормона стреса у телу. Заузврат, кортизол и адреналин повећавају шећер у крви како би обезбедили енергију за борбу против стреса. Да бисте то избегли, савет стручњака је да прво доручкујете, па тек онда попијте кафу.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".