ПСЖ је водио до самог краја меча и чинило се да ће богати клуб из француске престонице доћи до нова три бода. Ипак, није било тако.

Играо се 96. минут када је Флоријан Балоган, фудбалер Арсенала на позајмици у Ремсу, успео да затресе мрежу коју је чувао Ђанлуиђи Донарума. Овај гол не само да је значио нови бод за Ремс, него је на тај начин настављена серија непобедивности овог тима из истоименог француског града са око 185.000 становника.

Од како је у октобру месецу прошле године на клупу Ремса сео млади менаџер Вил Стил, овај тим не зна за пораз. До сада је водио екипу на 12 лигашких мечева и тренутно је на скору од шест победа и шест ремија. Поред тога, предводио је тим из зоне испадања до 11. места на табели, са 26 бодова након 20 одиграних кола.

 

 

Фото: Танјуг/АП

 

Оно што је занимљиво јесте чињеница да Ремс мора да плаћа пенале сваки пут када екипу са клупе предводи 30-годишњи Стил. Разлог за то је крајње бизаран - Стил још увек нема професионалну УЕФА тренерску лиценцу.

Због тога француски клуб плаћа казну од 25.000 евра по сваком мечу. Стил открива да је управа клуба истакла да је спремна да плаћа пенале, све док остварује добре резултате.

Фото: Танјуг/АП

 

- Рекли су ми: "Спремни смо да инвестирамо у твоју каријеру, све док наставиш да остварујеш добре резултате. Платићемо казне и твоје образовање за лиценцу" - открива Стил. 

Веровали или не, овај Енглез, који је одрастао у Белгији, посао фудбалског менаџера научио је захваљујући популарној видео-игрици у којој је водио фудбалске тимове. 

Тренерску каријеру почео је пре десетак година тренирајући Престонове омладинце. После неуспешне фудбалске каријере у неколико белгијских нижих лига, са само 19 година пријавио се за посао у енглеском Престон Норт Енду. Како каже, у својој пријави за посао истакао је да је веома успешан у фудбалској видео-игрици, а као свој највећи успех навео је титуле које је освојио са Вест Хемом, клубом за који навија. Челници енглеског клуба дали су му посао помоћника у тиму У14 и тако је почела његова прича.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Still (@wrstill)

Стил је у интервјуу за Дејли мејл открио како је изгледало његово одрастање које је проводио испред рачунара смишљајући што бољу тактику за свој тим. 

- Био сам као сваки други клинац који је играо игрице. Када дође 10 сати увече кажем себи: "Океј, још само једна утакмица". Никада није било тако. Завршавао сам са партијама у четири ујутру - испричао је Стил.

Са 23 године отишао је у Белгију где је радио као видео аналитичар за Синт-Труиден, Стандард Лијеж и Лирс, а после само два и по месеца у том клубу унапређен је у помоћног тренера. 

Фото: Јутјуб принтскрин/Prime Video Sport France

 

Први посао у најјачој лиги неке земље као главни менаџер тима добија у 24. години, у тадашњем белгијском прволигашу Бершоту. Стил је тако постао најмлађи тренер у Жупилер лиги, након Другог светског рата.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Still (@wrstill)

 

Након тога следи и позив у Ремс. Прво је постављен за привременог тренера, али након што је у првих пет утакмица забележио две победе и три ремија, челници Ремса су му потписали стални уговор до лета 2024. године, иако су већ платили 300.000 евра казне.

Што се тиче његових будућих планова, Стил, који каже да се угледа на легендарног менаџера Манчестер јунајтеда сер Алекса Фергусона, признаје да му је амбиција да се нађе у енглеској Премијер лиги.

- Ако се укаже прилика да се вратим у Енглеску, онда је то очигледно остварење сана - рекао је он.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Still (@wrstill)

Ремс и Стил постали су прави хит у Француској ове сезоне. Клуб се тренутно налази на 11. месту Лиге 1, и један је од ретких тимова који се може похвалити да је остао непоражен против ПСЖ-а у оба одиграна овосезонска меча.

Стандингс провидед бy Софасцоре

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш