PSŽ je vodio do samog kraja meča i činilo se da će bogati klub iz francuske prestonice doći do nova tri boda. Ipak, nije bilo tako.

Igrao se 96. minut kada je Florijan Balogan, fudbaler Arsenala na pozajmici u Remsu, uspeo da zatrese mrežu koju je čuvao Đanluiđi Donaruma. Ovaj gol ne samo da je značio novi bod za Rems, nego je na taj način nastavljena serija nepobedivnosti ovog tima iz istoimenog francuskog grada sa oko 185.000 stanovnika.

Od kako je u oktobru mesecu prošle godine na klupu Remsa seo mladi menadžer Vil Stil, ovaj tim ne zna za poraz. Do sada je vodio ekipu na 12 ligaških mečeva i trenutno je na skoru od šest pobeda i šest remija. Pored toga, predvodio je tim iz zone ispadanja do 11. mesta na tabeli, sa 26 bodova nakon 20 odigranih kola.

 

 

Foto: Tanjug/AP

 

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da Rems mora da plaća penale svaki put kada ekipu sa klupe predvodi 30-godišnji Stil. Razlog za to je krajnje bizaran - Stil još uvek nema profesionalnu UEFA trenersku licencu.

Zbog toga francuski klub plaća kaznu od 25.000 evra po svakom meču. Stil otkriva da je uprava kluba istakla da je spremna da plaća penale, sve dok ostvaruje dobre rezultate.

Foto: Tanjug/AP

 

- Rekli su mi: "Spremni smo da investiramo u tvoju karijeru, sve dok nastaviš da ostvaruješ dobre rezultate. Platićemo kazne i tvoje obrazovanje za licencu" - otkriva Stil. 

Verovali ili ne, ovaj Englez, koji je odrastao u Belgiji, posao fudbalskog menadžera naučio je zahvaljujući popularnoj video-igrici u kojoj je vodio fudbalske timove. 

Trenersku karijeru počeo je pre desetak godina trenirajući Prestonove omladince. Posle neuspešne fudbalske karijere u nekoliko belgijskih nižih liga, sa samo 19 godina prijavio se za posao u engleskom Preston Nort Endu. Kako kaže, u svojoj prijavi za posao istakao je da je veoma uspešan u fudbalskoj video-igrici, a kao svoj najveći uspeh naveo je titule koje je osvojio sa Vest Hemom, klubom za koji navija. Čelnici engleskog kluba dali su mu posao pomoćnika u timu U14 i tako je počela njegova priča.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Still (@wrstill)

Stil je u intervjuu za Dejli mejl otkrio kako je izgledalo njegovo odrastanje koje je provodio ispred računara smišljajući što bolju taktiku za svoj tim. 

- Bio sam kao svaki drugi klinac koji je igrao igrice. Kada dođe 10 sati uveče kažem sebi: "Okej, još samo jedna utakmica". Nikada nije bilo tako. Završavao sam sa partijama u četiri ujutru - ispričao je Stil.

Sa 23 godine otišao je u Belgiju gde je radio kao video analitičar za Sint-Truiden, Standard Lijež i Lirs, a posle samo dva i po meseca u tom klubu unapređen je u pomoćnog trenera. 

Foto: Jutjub printskrin/Prime Video Sport France

 

Prvi posao u najjačoj ligi neke zemlje kao glavni menadžer tima dobija u 24. godini, u tadašnjem belgijskom prvoligašu Beršotu. Stil je tako postao najmlađi trener u Župiler ligi, nakon Drugog svetskog rata.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Still (@wrstill)

 

Nakon toga sledi i poziv u Rems. Prvo je postavljen za privremenog trenera, ali nakon što je u prvih pet utakmica zabeležio dve pobede i tri remija, čelnici Remsa su mu potpisali stalni ugovor do leta 2024. godine, iako su već platili 300.000 evra kazne.

Što se tiče njegovih budućih planova, Stil, koji kaže da se ugleda na legendarnog menadžera Mančester junajteda ser Aleksa Fergusona, priznaje da mu je ambicija da se nađe u engleskoj Premijer ligi.

- Ako se ukaže prilika da se vratim u Englesku, onda je to očigledno ostvarenje sana - rekao je on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Still (@wrstill)

Rems i Stil postali su pravi hit u Francuskoj ove sezone. Klub se trenutno nalazi na 11. mestu Lige 1, i jedan je od retkih timova koji se može pohvaliti da je ostao neporažen protiv PSŽ-a u oba odigrana ovosezonska meča.

Standings provided by Sofascore

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš