Око може да титра из више разлога, а најчешћи су стрес, тескоба, умор, исцрпљеност, гледање у јарко светло, пушење и конзумирање превише кофеина или алкохола или употреба неких лекова којима је ово једна од нуспојава.

Ова појава назива се миокимија и не може да се прекине онда када се догоди већ се, нажалост, мора истрпети. Заправо је реч о грчу који је захватио горњи или доњи капак. Понекад је потпуно неприметно, а понекад се, у јачим случајевима, види. У оба случаја није опасно.

Фото: Архив Новости

 

Рошни Пател, оптометриста и водитељка стручних услуга у Ленсторију каже како узрок није увек лако идентификовати, али има ствари које помажу да се титрање не јавља тако често. - У многим случајевима ће вам помоћи то да се довољно наспавате, смањите унос кофеина и пијете пуно воде. Такође је корисно да смањите време гледања у екран и да користите исправна сочива - каже она.

Препоручује и употребу капи за очи као и топле облоге које треба ставити на капак ако титрање постане неугодно.

Ретко се титрање јавља као знак да се нешто озбиљно догађа у телу, али ако се јавља сваки час током дана и потраје дуже од две недеље требало би да се јавите лекару.

- Ако капи за очи и топле облоге не помажу у решавању проблема, а отклонили сте већину могућих узрока, можда би било најбоље да се посаветујуете са лекаром како бисте проверили да ли су у то укључени и неки други чиниоци.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".