Oko može da titra iz više razloga, a najčešći su stres, teskoba, umor, iscrpljenost, gledanje u jarko svetlo, pušenje i konzumiranje previše kofeina ili alkohola ili upotreba nekih lekova kojima je ovo jedna od nuspojava.

Ova pojava naziva se miokimija i ne može da se prekine onda kada se dogodi već se, nažalost, mora istrpeti. Zapravo je reč o grču koji je zahvatio gornji ili donji kapak. Ponekad je potpuno neprimetno, a ponekad se, u jačim slučajevima, vidi. U oba slučaja nije opasno.

Foto: Arhiv Novosti

 

Rošni Patel, optometrista i voditeljka stručnih usluga u Lenstoriju kaže kako uzrok nije uvek lako identifikovati, ali ima stvari koje pomažu da se titranje ne javlja tako često. - U mnogim slučajevima će vam pomoći to da se dovoljno naspavate, smanjite unos kofeina i pijete puno vode. Takođe je korisno da smanjite vreme gledanja u ekran i da koristite ispravna sočiva - kaže ona.

Preporučuje i upotrebu kapi za oči kao i tople obloge koje treba staviti na kapak ako titranje postane neugodno.

Retko se titranje javlja kao znak da se nešto ozbiljno događa u telu, ali ako se javlja svaki čas tokom dana i potraje duže od dve nedelje trebalo bi da se javite lekaru.

- Ako kapi za oči i tople obloge ne pomažu u rešavanju problema, a otklonili ste većinu mogućih uzroka, možda bi bilo najbolje da se posavetujuete sa lekarom kako biste proverili da li su u to uključeni i neki drugi činioci.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".