Да ли се можда бринете да превише длака остаје на четки? Истраживања су показала да је стрес највећи разлог због кога коса опада. Погледајте 10 разлога због којих коса може да опада.

1) ТРИХОТИЛОМАНИЈА

Ово је опсесивно-компулсивни поремећај. Иако настанак овог поремећаја још није тачно утврђен, он наводи особе да вуку, чупају и кидају косу са главе. Особе које имају овај поремећај, не могу да га контролишу.

 

2) ПРЕТЕРАНО ТРЕТИРАЊЕ КОСЕ

Ако косу излажете великим тепературама током фенирања или пеглања можете да је оштетите. Ово истањује косу и чини је да лакше пуца, самим тим и опада. Промените ову навику и пустите здраву косу да израсте.

Фото: Профимедиа

 

 

3) ФРИЗУРЕ КОЈЕ ПРЕВИШЕ ЗАТЕЖУ КОСУ И КОЖУ ГЛАВЕ

Чврсте плетенице, затегнути коњски реп или рибља кост могу да ишчупају косу из корена. Иако се већина жена навикне на тај неприметан бол док прави неку од омиљених фризура, честа примена гумице на глави вас може оставити без косе.

 

4) МАЊАК НУТРИТИВНИХ ВРЕДНОСТИ

Особе које имају мањи ниво гвожђа могу да дођу у ситуацију да им коса опада. Проверите крвну слику и преко исхране поправите своју косу.

 

5) ГУБИТАК КИЛАЖЕ


У колико изгубите преко 15 килограма вишка, можете да осетите како вам се коса проређује. Ово наравно не значи да требате да „гајите“ непотребне килограме, само обратите пажњу који тип дијете бирате. Морате уностити довољно витамина и минерала који су потребни телу да опстане, а самим тим и да производи здраве власи косе.

 

6) ПОРЕМЕЋАЈ ТИРОИДНЕ ЖЛЕЗДЕ

Губитак косе је један од честих симптома поремећаја хормона и тироидне жлезде. Када хормони дођу у нормалу, коса ће почети да расте.

 

7) МЕНОПАУЗА

Доктори нису још сигурни која је повезаност између менопаузе и опадања косе, али велики број жена се суочава са овим проблемом. У менопаузи се женама ниво хормона мења, па самим тим може и да утиче на здравље коже главе и косе.


8) АЛОПЕЦИЈА АРЕАТА

Губитак косе или длака на телу у облику печата кружног облика. Ово је аутоимуна болест, што значи да тело напада само себе. Сигурно је да узрок потиче од неког другог органа у телу, не са саме коже главе.

 

9) СТРЕС

Трауматично стање или стрес могу узроковати опадање косе.

 

10) ЛЕКОВИ


Многи лекови имају на списку нуспојава опадање косе. Лекови који садрже хормоне, као што су контрацептивне пилуле могу проузроковати опадање косе.