Чесница је најраширније име, мада се у појединим крајевима зове и веселица, погача. Најчешћа чесница је погача умешена од белог брашна и без квасца.

Највећи број људи ће неизоставно у хлеб ставити новчић, јер се верује да доноси новац и срећу, као и парче бадњака, који ономе ко одломи парче са њим доноси плодност и добро здравље, а из истог разлога ставља се и дрен.

Фото: З. Јовановић

 

У неким крајевима, у чесницу се ставља кукуруз (због свиња), пасуљ (због оваца) и овас (због коња). Они који држе кокошке и другу живину, у своју чесницу стављају зрна пшенице.

Вода којом се замеси чесница је "неначета вода" односно вода која се у рану зору захвати са извора или бунара. Тесто се умеси чврсто као за хлеб а затим остави око два сата на топлом месту да тесто само „ради“. Некад се чесница пекла у црепуљи под сачем, а данас се то ради у пећници на температури између 180 – 200 степени. Чесницу умешену од једног килограма брашна треба пећи око сат и четврт на поменутој температури. У неким крајевима Србије чесницу меси домаћин, а негде домаћица. Неког одређеног правила нема.

Чесницу сви придржавају рукама и лагано окрећу док домаћин обавља миробожање. Миробожање је једноставно. Док се чесница окреће домаћин изговара речи: "Мир Божији!", а присутни одговарају: "Христос се роди!". Домаћин поново изговара. "Мир Божији!" а присутни одговарају: "Да нам жито роди!".

Фото: Профимедиа

 

Затим се чесница ломи и тражи новчић или зрно дрена. Они који у свом парчету пронађу знамење имаће више среће.

Верује се да ће особа која пронађе новчић у божићној погачи бити посебно срећна у наредној години, а новчић се чува следећих 12 месеци.

Доносимо вам рецепт за традиционалну чесницу:

У мало млаког млека растопити квасац. Додати једно умућено јаје. Посолити и мешати уз постепено додавање брашна и доливање преосталог млаког млека да би се добило глатко тесто.

Након што се тесто добро измеси, покријте га чистом крпом и оставите да нарасте. Кад почне да нараста, изручите га на даску за мешење и благо премесите. Тесто за чесницу не треба да нарасте потпуно. Обликујте је као погачу и убаците новчић и друге наведене ствари по жељи или потреби.

Пеците чесницу у подмазаном плеху. 

Постоје различити обичаји кад је реч о украшавању - можете је ишарати убодима мале гранчице или само премазати размућеним јајетом пре печења. Ако сте љубитељ традиције, вашу чесницу украсите симболима попут христограма, звезде, кругова или отиска кључева и чешља.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".