Становници широм света обележавају најрадоснији хришћански празник бројним обичајима. Откријте у којој земљи се данас све метле у кући закључавају како их вештице и зли духови не би пронашли, а у којој је традиција да се дарује проналазач скривеног краставца.

1. Јужноафричка Република

Божићна традиција у Јужноафричкој Републици је екстремно чудна. Обичај је да се на дан Божића једе добро пржена гусеница малог ноћног пауновца. 

2. Аустрија

Деца у Аустрији живе у страху од Крампуса - божићног демона за кога се верује да кажњава неваљалу децу.

3. Норвешка

У овој северној земљи обичај је да се све метле у домаћинству, на дан Божића, закључају у оставе, како их вештице и зли духови не би украли.

4. Немачка

У Немачкој постоји неколико бизарних традиција, међу којима се издваја обичај да родитељи сакрију краставац у божичној јелци. Прво дете које нађе скривени краставац - добија мали поклон.

5. Велика Британија

Традиција стара вековима налаже да сваки члан породице мора учествовати у прављењу празничног пудинга, мешајући га у супротном смеру од казаљке на сату. Сваки члан породице може и да пожели жељу док обавља свој део посла.

6. Италија

Деца у Италији највише се радују 5. јануара, када чекају долазак Бефане, добре вештице која доноси поклоне, играчке и слаткише.

7. Гватемала

Обичај у овој земљи је да се свака кућа темељно очисти пре Божића. Потом се прикупљена прљавштина скупља и по комшилуку, да би се тако накупљена са луткицом ђавола на врху хрпе, запалила.

8. Баварија

Бучна традиција усталила се у овој немачкој регији. За Божић, у својој препознатљивој народној ношњи, баварски горштаци пуцају из свог оружја, тако поздрављајући долазак празника.

9. Грчка

У Грчкој верују да раса злих гоблина, Калликантзарои (Караконџуле), живи под земљом, и током 12 дана Божића често излазе на површину и праве хаос.

10. Финска

Финци традиционално прослављају Божић сећајући се својих мртвих. Многи пале свеће на гробовима преминулих чланова породице, чинећи финска гробља прелепим, и пак, тужним призором на Божић. 

(Национална географија)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".