Православни верници у Србији се према бадњаку односе као према божанству - приносе се жртве у виду жита и вина и поздрављају га. Бадњак није везан само за Бадњи дан.

Понегде он гори и на дан Божића када положајник удара по њему жарачем или граном. Призива срећу и напредак породице - да буде тога колико и варница.

У хришћанству се повезује са витлејемским пастирима који су га ложили у пећини у којој се родио Исус Христ.

Фото: А. Стевановић

 

Одабир дрвета и ложење

Дрвеће које се бира за бадњак најчешће потиче из рода храстова. У старословенској религији је управо ово дрво било једно од најобожаванијих. Повезивали су га са Перуном, богом муње и грома.

Фото: А. Стефановић, Википедија, Н. Живановић

 

 

Ложење бадњака није толико стара традиција. Почела је са војницима који су их ложили у касарнама. У Краљевини Југославији је била ова традиција стандардизована, а трајала је до Априлског рата.

На Бадњи дан, верници свечано секу бадњаке и носе их до храма, где се у порти слаже, пре него што га благосиља свештеник. На крају ове свечаности, верници посматрају ватру бадњака.

Фото: Н. Живановић

 

Када дође Бадње вече, домаћин или одрасли мушкарац уноси у кућу бадњак. Ступа се прво десном ногом преко прага, а бадњачар поздравља укућане речима "Добро вече и срећно вам Бадње вече". Домаћица посипа бадњачара и бадњак житом из сита.

Након уласка, бадњачар прилази огњишту где се он пали. Када бадњак превесели, тај тренутак се свечано обележава. Некада су људи излазили у двориште и пуцали у вис, славећи тај догађај. Уместо речи "прегори", користи се реч "превесели".

Обичаји

Фото: Танјуг/Оксана Тоскић

 

У Црној Гори бадњаци се уносе између две запаљене свеће које држе жене или су прилепљене на вратима. У Кучима се бадњак дочекује неначетим хлебом којим се дотакне брада бадњачару.

У Шумадији, након што је дрво посечено, на пању се остави пола погаче, а друга половина се поједе у повратку кући са бадњаком.

На неким местима се пањ прекрије сувим лишћем, а ако из њега избију младице, сматра се да ће бити напретка те године.

Први ивер од бадњака се носи кући и поставља се тамо где породица посебно жели напредак. Уколико је поред кокошака, оне ће родити много више јаја. У Семберији се ивер стављао у чесницу.

Када се бадњак "превесели" онај који је први то видео, може добити награду од домаћина. Негде се мушкарци смењују целе ноћи крај огњишта и одржавају ватру.

Горски вијенац

Фото: Википедија

 

Петар Други Петровић Његош је кроз речи Игумана Стефана описао празничну атмосферу Бадње вечери.

Ватра плама боље него игда,
прострта је слама испод огња,
прекршћени на огњу бадњаци;
пушке пучу, врте се пецива,
гусле гуде, а кола пјевају,
с унучађу ђедови играју,
по три паса врте се у коло, —
све би река једногодишници,
све радошћу дивном наравњено.
А што ми се највише допада,
што свачему треба наздравити!

Овде видимо обичаје попут пуцања из пушака након што се бадњак "превесели". Такође, у Црној Гори су се бадњаци преливали вином.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".