Бадње вече представља један од најрадоснијих празника у хришћанству, када се ишчекује рођење Исуса Христа. Тада се у кућу уноси бадњак, који симболизује здравље, радост и изобиље, а на столу би требало да се нађе посна трпеза.

Међутим, постоје и посебне групе људи, које су ослобођене верске обавезе на посну храну.

Жене које су у другом стању су поштеђене поста у сваком смислу, јер се сматрају блажениму сваком смислу те речи. Довољна жртва је полагање свог тела ради доношења новог живота, зачији развој је неопходна разноврсна исхрана, која укључује и мрсну храну.

У групу изузету од поста, спадају и људи и са акутним и са хроничним болестима. Да би се одржао живот неопходно је поштовати медицинску исхрану, која понекад укључује и месне производе.

И деца су изузета од поста јер нема ни једног канона који изричито прописује како би деца требало да посте. Деца не посте и немају потребе да посте као одрасли хришћани. Они још не поседују грехе, страсти и навике, које се постом смирују и због којих је пост од Бога заповеђен, а од свете Цркве установљен и прописан.

Како ће деца постити и колико, зависи од побожности и вере њихових родитеља. А ту заиста треба имати много мудрости и расуђивања да се не огрешимо ни о телесне ни о духовне потребе свога детета.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".