Нерадни дани за Нову годину били су до 3. јанаура, таман се све вратило на старо, а сада нам следи Божић када ће поново бити измењено радно време многих продавница, тржних центара, пијаца, услужних делатности... Нешто ће током празничних дана бити бесплатно, а нешто много скупље.

Тржни центри

Тржни центри биће затворени на Божић, 7. јанура, док ће на Бадњи дан, односно 6. јануара радити до 18 часова.

То је што се тиче продавница, док ће биоскопи у тржним центрима радити и на дан Божића и то углавном од 15 до 23 часа, а на Бадњи дан од 11 до 16 часова.

Већ од недеље, 8. јанура, све се враћа на уобичајено радно време од 10 до 22, што се тиче продавница, а дуже и за биоскопе.

Супермакети

Што се тиче прехрамбених продавница, односно супермаркета, према саопштењу Секретаријата за привреду, 6. јануара оне морају да раде до 18 сати, а на Божић, 7. јануара могу да затворе све своје објекте.

То је оно што је по закону прописано, а тако ће углавном и бити радно време у свим ланцима великих маркета.

Београдске пијаце

Зелене пијаце у суботу 7. јануара неће радити, као ни отворени тржни центар – Нови Београд, популарни „Бувљак“, док на Бадњи раде раде уобичајено.

Како наводе у ЈКП "Градске пијаце", пијаце „Земун“, „Баново брдо“, „Беле воде“ и „Душановац“ 7. јануара (субота) радиће ће, али скраћено - од 06:00 до 14:00 часова. На линку који следи погледајте детаљно радно време пијаца у Београду за време празника.

Бензинске станице

Бензинске станице на државним путевима И и ИИ реда и на општинским путевима на територији града Београда раде од 00 до 24 часа, а остале бензинске станице у граду најмање од 6 до 20 часова, саопштено је из Секретаријата за привреду.

Апотеке

На Бадњи дан радно време апотека у саставу "Апотека Београд" је до 18 часова, док је 7. јануар нерадни дан. Ово не важи за дежурне апотеке.

Банке и разни шалтери

Све што треба да завршите у банкама, поштама, на државним, градским или општинским шалтерима, можете да завршите и данас и сутра, на Бадњи дан, јер је званично, нерадни дан 7. јануар, дакле 6. би сви требло да раде нормално. Седми јануар овај пут пада у суботу, тако да би иначе био нерадни дан у државним и сличним установама.

Међутим, многе банке, осим оних у тржним центрима, на Бадњи дан радиће само до 13 часова.

Када је бесплатно паркирање

Паркинг у зонираним деловима града нећете морати да платите 7. јануара. Тог дана, како је саопштено из ЈКП "Паркинг сервис" биће затворени и шалтери за рад са странкама у улицама Таковска 31, Милешевска 51 и Булевару Милутина Миланковића 134г.

Све јавне гараже, посебна и СМС паркиралишта биће непрекидно отворени током празника и радиће по уобичајеном систему наплате.

Осим тога, у петак, 6. јануара пословнице корисничког сервиса и кол центар радиће до 14 часова.

Од понедељка, 9. јануара, наплата и контрола паркирања у зонираним деловима града, као и сви шалтери корисничког сервиса, радиће по уобичајеном радном времену.

Ред вожње за празнике

Што се градског правоза тиче, у петак 6. јануара важиће ред вожње за радни дан, а суботу, 7. јануара – ред вожње за недељу.

Од недеље, 8. јануара, успоставља се редован режим саобраћаја.

Поште

У петак 6. јануара, поште са целодневним радним временом радиће скраћено – до 17 часова. Пошта 11161 Београд 16 у Булевару Вудроа Вилсона бб, у "Зимској бајци", 31. децембра ради од 12 до 19 часова.

На Божић, 7. јануара, радиће само дежурне поште. Свих дана празника Главна пошта у Таковској 2 у Београду и пошта на аеродрому Никола Тесла, радиће неизмењено цео дан, као и поште на готово свим граничним прелазима.

Такси по скупљој тарифи

Што се таксија тиче, вожња ће се већ од петка од 22 часа па све до понедељка ујтуру наплаћивати по скупљој тарифи. Наиме, такси је иначе скупљи увече до 22 часа, а затим у суботу следи Божић, дакле празник, а онда и недеља, а то су све дани када је тафира за 20 одсто скупља.

Иначе, према најновијем ценовнику, старт је 270 динара, у првој тарифи цена по километру је 96 динара, у другој 125 динара, а у трећој 192 динара.

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".