Česnica je najraširnije ime, mada se u pojedinim krajevima zove i veselica, pogača. Najčešća česnica je pogača umešena od belog brašna i bez kvasca.

Najveći broj ljudi će neizostavno u hleb staviti novčić, jer se veruje da donosi novac i sreću, kao i parče badnjaka, koji onome ko odlomi parče sa njim donosi plodnost i dobro zdravlje, a iz istog razloga stavlja se i dren.

Foto: Z. Jovanović

 

U nekim krajevima, u česnicu se stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.

Voda kojom se zamesi česnica je "nenačeta voda" odnosno voda koja se u ranu zoru zahvati sa izvora ili bunara. Testo se umesi čvrsto kao za hleb a zatim ostavi oko dva sata na toplom mestu da testo samo „radi“. Nekad se česnica pekla u crepulji pod sačem, a danas se to radi u pećnici na temperaturi između 180 – 200 stepeni. Česnicu umešenu od jednog kilograma brašna treba peći oko sat i četvrt na pomenutoj temperaturi. U nekim krajevima Srbije česnicu mesi domaćin, a negde domaćica. Nekog određenog pravila nema.

Česnicu svi pridržavaju rukama i lagano okreću dok domaćin obavlja mirobožanje. Mirobožanje je jednostavno. Dok se česnica okreće domaćin izgovara reči: "Mir Božiji!", a prisutni odgovaraju: "Hristos se rodi!". Domaćin ponovo izgovara. "Mir Božiji!" a prisutni odgovaraju: "Da nam žito rodi!".

Foto: Profimedia

 

Zatim se česnica lomi i traži novčić ili zrno drena. Oni koji u svom parčetu pronađu znamenje imaće više sreće.

Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u božićnoj pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.

Donosimo vam recept za tradicionalnu česnicu:

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić i druge navedene stvari po želji ili potrebi.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. 

Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja. Ako ste ljubitelj tradicije, vašu česnicu ukrasite simbolima poput hristograma, zvezde, krugova ili otiska ključeva i češlja.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".