НА ДВЕ, километрима удаљене локације, једној на подручју Загреба и другој на подручју Јастребарскога, полиција је у земљи пронашла око 100 килограма висококвалитетног кокаина.

Дрога је наводно била закопана у металним бачвама на земљиштима која се повезују с једним мушкарцем који се већ неколико месеци налази у истражном затвору због оптужби на трговање кокаином, а полиција је настављајући истрагу у овом случају, недавно дошао до сазнања о потенцијалним новим локацијама где је осумњичени можда сакрио дрогу.

Читава акција почела је 4. децембра ове године када су ПНУСКОК и УСКОК ухапсили 57-годишњег држављанина Македоније и троје његових наводних помагача због оптужби да су на подручју Загреба продавали кокаин. Тада су код њих заплењена 4 килограма ове дроге, и пронађени су пиштољи и новац. Полиција је тада саопштила како су осим 57-годишњака.

Криминалистичким истраживањем утврђена је сумња да је првоосумњичени 57-годишњак у заједничко деловање повезао преосталих троје осумњичених, а који су током 2022. године набављали, складиштили, превозили и препродавали кокаин.

Фото: Танјуг

 

Наиме, првоосумњичени 57-годишњак је набављао већу количину кокаина, коју је ускладиштио на за то раније одређеним адресама, а дрогу би касније преузимао, док су осумњичене пазиле да преузимање прође без ометања, односно биле су извидница првоосумњиченом и обавештавале га о свим активностима и појавама које би могле да угрозе даљи транспорт и продају кокаина.

Такође, 47-годишњакиња и 31-годишњакиња су превозили остале чланове злочиначког удружења и то 57-годишњака и 26-годишњака који је био задужен за превоз и чување дроге и њену дистрибуцију. Сви наведени поступали су по упуствима и извршавали задатке које им је дао 57-годишњак.

Током истраге, претресени су стан и друге просторије на подручју Загреба, Загребачке жупаније и Крапинско-загорске жупаније, а које користе осумњичени 57-годишњак, 47-годишњакиња и 26-годишњак. Пронађено и одузето оружје (револвер, два пиштоља од којих један с пригушивачем) и више комада муниције, банковне картице, мобилни телефони, 189.400 евра, 5.100 куна и четири килограма кокаина, саопштила је полиција. УСКОК је против свих четворо осумњичених убрзо отворио истрагу, а одређен им је био и истражни затвор.

Фото: Танјуг/АП

 

Али недуго након тога, 10. децембра полиција је саопштила како је пронашла још 20 килограма кокаина које се приписивало 57-годишњем Македонцу и његовим наводним помагачима.

Током криминалистичког истраживања на подручју Загребачке жупаније на основу судског налога обављен је претрес куће и других просторија које је користио осумњичени 57-годишњак и пронађено је 20,3 килограма кокаина.

Сада, скоро два месеца касније полиција је пронашла још 100-тињак килограма.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Јутарњи лист)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".