Цео регион шокиран је снимком насталим у Дечјем вртићу Трноружица у Широком Бријегу на ком се види наводна дискриминација малог Јакова, дечака са Дауновим синдромом. Према речима његове мајке, дечак је био удаљен са приредбе за коју се недељама припремао и није му било допуштено да наступи са другом децом. 

Уместо да је на бини са осталом децом, њему наводно није било допуштено да наступа те седи сам у холу вртића, док се у позадини чује како дечица певају популарну новогодишњу песмицу "Звончићи, звончићи звоне целу ноћ".

Из вртића су се раније данас огласили заопштењем за јавност, где су навели "да се обраћају поводом неистиних навода" мајке дечака које је изнела неистине дана 21.12.2022. године на друштвеним мрежамам, а које су пренели поједини интернет портали. 

 

@_balkanija_1_ Pogledajte ovu sramotu u djecjem vrticu u Sirokom Brijegu. Djecaku s Down Sy nije bilo dopusteno da nastupa s ostalom djecicom. Iako je tjednima vjezabao i pripremao se za priredbu! Ravnateljica je mami rekla da ako joj se ne svidja slobodno odu u drugi vrtic. Novinari o ovome ne pisu jos uvijek. Pitanje je dali i hoce. Znate da se rogatima ne valja bosti. Molim Vas, dijelite sto vise! Tete i ravnateljica zasluzuju izvanredan otkaz!!! #fyp #tuzno😟😭😭 #imalnamspasa #bosna😌 #foryoupage ♬ original sound - 🍀🕊BALKANIJA🕊🍀

 

Како пише Аваз, запослени у вртићи одговорно тврде да је мајка дечака нетачно и необјективно изнела чињенице и описала догађања на божићној приредби у вртићу која се одржала 20.12.2022. 

Фото: Тикток принтскрин/_balkanija_1_

 

Дечакова мајка каже да је у вези с "очитовањем" мирна.

- Свако има право на своје мишљење и Богу хвала да је тако. Ја само знам да нећу стати и да моје дете нико неће угрожавати. Мислим да се све види на снимцима и на сликама и све ће се сазнати. Ништа још није остало да се не сазна, а наравно да ће директорка рећи своје - каже жена за Аваз.

Свог сина Јакова и ћерку Риту је, како каже, већ исписала из поменутог вртића, као што је и најавила. У целој причи, каже, поставља се питање где је био асистент малог Јакова?

- Тета која је узела Јакова с позорнице није његов асистент. Његов асистент није био уз њега. Мислим, желим да се зна да тете не желим увлачити у све ово, оне су дивне и држале су до Јакова. Али, зашто је Јаков два месеца био без асистента? Зашто ме о томе нико није обавестио? Јако сам солидарана особа и да ми се то рекло, учествовала бих у томе да се проблем реши. Зашто Јаков није био у групи када се силазило на позорницу, него је седео у крилу васпитачице која стажира, није био у патикама? Дошла сам 15 минута раније и пратила сам децу и раније. И други родитељи су видели како сам га узела, расплакала сам се, а трудна сам и стомак ми је до зуба. Расплакала сам се како ме све то погодило. Јесу ли други родитељи видели како је Јаков сам хтео да се попне на позорницу. Пустила сам га и сам је отишао горе. На крају крајева, ако дете није дискриминисано, зашто асистент који му је додељен није био уз њега. Понављам, васпитачица није крива, ради само шта јој је речено, а асистенту очигледно нешто друго - у једном даху прича жена.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dragana (@_draganamandic)

 

Она спомиње случај од неколико месеци раније када је била приредба за Дане хлеба и када је уз њеног сина био његов асистент. Тада је њен син, како каже, целу представу изнео без проблема, а том догађају је присуствовало више људи и програм је био дужи него за божићну приредбу.

Јаков ће ићи у приватни вртић

- Не одустајем, наравно, легнем мирно, спавам мирно, у срцу сам мирна. Већ једном сам ствари из вртића ставила под тепих, а да сам тада то решила до овог не би дошло. Госпођа директорка је навела да су они једини вртић који прима децу с посебним потребама. Не. Они су једини вртић који има бесплатног асистента, јер су градска установа. Мој Јаков ће ићи у приватни вртић и то ће бити бесплатно, али асистента ћемо морати плаћати. Није проблем. До сада сам га слала у тај вртић, јер су васпитачице дивне и деца су дивна, као и њихови родитељи. Али, што је политика вртића таква каква јесте и што се вртић води политички, то је друга ствар.

- Нисам мислила да ће се лагати на мене и да ће говорити како сам све инсценирала. Ја од овог немам ништа. Само желим да моје дете буде прихваћено, као и сва друга деца. И, све ово што радим и што ћу даље радити не радим ради свог детета, већ и ради свих других родитеља који ће имати дете с посебним потребама. Свим родитељима је потребно ово што радим - говори она.

Како наводи жена, добила је невероватну подршку јавности.

- Јако пуно мама ми се захвалило што борим уместо њих. Богу хвала да је тако. Ја стати нећу. Тражило се од мене да изнесем како тражим оставку госпође Зденке. Ја то не желим. Никога не желим носити на души, да неко због мене остане без посла. Данас је тешко време. Само треба да се пормени, али и извини мени и другим родитељима! Сви праве грешке. Ако је био проблем недостатка васпитачица у вртићу, ако је асистент добио друга задужења, само је требало да кажу - наглашава Драгана.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Аваз)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".