NA DVE, kilometrima udaljene lokacije, jednoj na području Zagreba i drugoj na području Jastrebarskoga, policija je u zemlji pronašla oko 100 kilograma visokokvalitetnog kokaina.

Droga je navodno bila zakopana u metalnim bačvama na zemljištima koja se povezuju s jednim muškarcem koji se već nekoliko meseci nalazi u istražnom zatvoru zbog optužbi na trgovanje kokainom, a policija je nastavljajući istragu u ovom slučaju, nedavno došao do saznanja o potencijalnim novim lokacijama gde je osumnjičeni možda sakrio drogu.

Čitava akcija počela je 4. decembra ove godine kada su PNUSKOK i USKOK uhapsili 57-godišnjeg državljanina Makedonije i troje njegovih navodnih pomagača zbog optužbi da su na području Zagreba prodavali kokain. Tada su kod njih zaplenjena 4 kilograma ove droge, i pronađeni su pištolji i novac. Policija je tada saopštila kako su osim 57-godišnjaka.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni 57-godišnjak u zajedničko delovanje povezao preostalih troje osumnjičenih, a koji su tokom 2022. godine nabavljali, skladištili, prevozili i preprodavali kokain.

Foto: Tanjug

 

Naime, prvoosumnjičeni 57-godišnjak je nabavljao veću količinu kokaina, koju je uskladištio na za to ranije određenim adresama, a drogu bi kasnije preuzimao, dok su osumnjičene pazile da preuzimanje prođe bez ometanja, odnosno bile su izvidnica prvoosumnjičenom i obaveštavale ga o svim aktivnostima i pojavama koje bi mogle da ugroze dalji transport i prodaju kokaina.

Takođe, 47-godišnjakinja i 31-godišnjakinja su prevozili ostale članove zločinačkog udruženja i to 57-godišnjaka i 26-godišnjaka koji je bio zadužen za prevoz i čuvanje droge i njenu distribuciju. Svi navedeni postupali su po upustvima i izvršavali zadatke koje im je dao 57-godišnjak.

Tokom istrage, pretreseni su stan i druge prostorije na području Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, a koje koriste osumnjičeni 57-godišnjak, 47-godišnjakinja i 26-godišnjak. Pronađeno i oduzeto oružje (revolver, dva pištolja od kojih jedan s prigušivačem) i više komada municije, bankovne kartice, mobilni telefoni, 189.400 evra, 5.100 kuna i četiri kilograma kokaina, saopštila je policija. USKOK je protiv svih četvoro osumnjičenih ubrzo otvorio istragu, a određen im je bio i istražni zatvor.

Foto: Tanjug/AP

 

Ali nedugo nakon toga, 10. decembra policija je saopštila kako je pronašla još 20 kilograma kokaina koje se pripisivalo 57-godišnjem Makedoncu i njegovim navodnim pomagačima.

Tokom kriminalističkog istraživanja na području Zagrebačke županije na osnovu sudskog naloga obavljen je pretres kuće i drugih prostorija koje je koristio osumnjičeni 57-godišnjak i pronađeno je 20,3 kilograma kokaina.

Sada, skoro dva meseca kasnije policija je pronašla još 100-tinjak kilograma.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Jutarnji list)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".