Павле Вуисић ретко је давао интервјуе,а готово никада није причао о свом пореклу. Тако је јавност остала ускраћена за занимљиве чињенице везане за његову породичну историју и рани живот.

Док се о анегдотама везаним за Павла Вуисића доста писало и препричавало, биографски подаци попут порекла (података о родитељима и прецима) и раном живота тешко се могу пронаћи на претраживачу.

Тек увидом у генеолошку студију порекла породице Вуисић, стиче се права и истинита слика о његовој породици, као и положају који су они уживали у предратном друштву.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Његово право презиме било је Вујисић, али сплетом околности оно је касније измењено. Супруга покојног великана, Мирјана, која је са њим провела 32 године, пре неколико година изнела је нешто другачију верзију ове приче.

- Ја сам до пре годину дана мислила да је то била нека његова ујдурма. А шта се догодило? Крштен је у цркви Светог Саве на Славији. А поп Шумадинац који је то уписивао, написао је "Вуисић", и тако је то, у ствари, остало. Још су се гледале црквене књиге и кад смо мењали документе 1968, упишу Вуисић, по крштеници. Павле после тога дође кући и каже мајци: "Ја више немам везе с вама, ја сам Вуисић" - испричала је тада Мирјана за "Недељник".

Фото: Јутјуб принтскрин/OldClassicGamer

 

За Павла Вуисића везују се урбане приче о томе како је гајио антипатије према комунистима. Иако поузданих и конкретних података о томе нема, његова породична прича сугерише да је из приватних разлога могао да гаји анимозитет према њима. 

Деда и отац знамените личности

Породица Вујисић води порекло од племена Морачана, из Брда (у данашњој Црној Гори). У свом крају, Вујисићи су важили као месни и племенски главари.

Деда Павла Ву(ј)исића, по коме је славни глумац и добио име, био је знаменита личност у краљевини Црној Гори. Био је управитељ Колашина и командант Ловћенске бригаде. У току Првог светског рата командовао је Другом дивизијом Источног одреда црногорске војске, а у неким акцијама замењивао је чак и чувеног сердар Јанка Вукотића. Био је носилац многих одликовања, а због храброг држања у Мојковачкој бици, испевана му је и једна песма:

"Кад се таква одлука донесе                                                                        Сердар Јанко распоред поднесе                                                                    За темеље српскш идеала                                                                              Прво зове Вујисића Павла,
Гдје сва слуша госпда остала,
Који личе на старе војводе,
Њему сердар говорити оде:
„Вујисићу хитај пут Левера,
Да не прође њемачка потјера,
Нека твоја наредба допире
Докле Тара у Дрину увире".

Умро је 1920. године као командант дивизије у војсци краљевине Југославије. Сахрањен је уз највише војне почасти. Имао је чин пуковника. 

Његов син, а отац глумца Павла Ву(ј)исића, Милисав рођен је у селу Речине, близу Колашина. Био је високообразован и као државни службеник, по распореду државне управе Краљевине Југославије распоређиван у више места по Југославији на врло одговорне дужности. Једно време вршио је и положај шефа полиције Зетске Бановине. Био је ожењен са Радмилом и имао два сина и ћерку.

Рођење и детињство Павла Ву(ј)исића

Милисав и Радмила добили су 1926. године сина Павла који је рођен у Београду. Основно и средње образовање завршавао је у више мееста у Македонији и Црној Гори, због очевог службовања. Био је ученик НОБ-а и борио се на Сремском фронту.

Фото: Архив Новости

 

Матуру je завршио после рата. У књизи "Братство Вујисића" истиче се да је завршио светску књижевност и правне науке (два факултета). Иако је завршио два факултета, никада није, ни једнога дана радио у струци правника или књижевника, осим што се бавио поезијом, што би се рекло "за своју душу".

(Недељник)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".