Оронуло земљиште, бетноска плоча која је напукла и мало траве – овако изгледа место на ком је сахрањен прослављени српски глумац Милан Срдоч.

До пре пар година на његовом гробном месту налазио се поломљени надгробни крст, који је у међувремену само замењен новим који и сам почиње да трули.

Како данас изгледа његов гроб погледајте у следећем снимку од 7.48:

Због очигледних разлога, сређивање гробног места је више него потребно, а ову тему и Ратка Вујовића прати дуга и занимљива прича.

- Пре две године изашао је чланак о руинираној породичној гробници Милана Срдоча. Пошто имам фирму која се бави уређењем гробних места, решио сам да помогнем и средим ту породичну гробницу. Према подацима из чланка, отишао сам на Бежанијско гробље, нашао сам парцелу, гробно место. Распитао сам се да ли има наследника пошто је потребна њихова сагласност за уређење саме гробнице. Добио сам податак да постоји син Милана Срдоча и отишао сам код њега по сагласност - испричао је Ратко Вујовић пре пар година за медије.

На крају разговора, када је сину покојника саопштио своје намере и рекао да поштује његову жељу, али да мисли да његов отац заслужује да му држава подигне споменик, сазнао је да разговара са сином Милана Срдоча који је радио у „Југопетролу“ и није глумац.

- Шта се испоставило? Човек који је сахрањен на Бежанијском гробљу и о коме су писале новине, зове се Милан Срдоч, али није глумац. Из истог су места, чак су им исте године рођења и смрти - нагласио је Вујовић.

И раније је било идеја да се ово место среди, али прича се сваки пут заустављала јер до породице није могло да се дође.

 

 

- Да би обновили гроб Срдоча потребна нам је сагласност ћерке и породице корисника. То је једина кочница за сада. Без тога се стварно не може - додао је Вујовић.

У сарадњи са Удружењем драмских уметника, Вујовић је средио гробна места Жанке Стокић, Добрице Милутиновића и Милке Гргуров.

- Покренуо сам акцију 'Незаборављени', где уређујемо гробна места глумаца који немају наследнике и који нису у Алеји заслужних грађана или Алеји великана - причао је тада предузимљиви власник предузећа за одржавање гробних места.

Фото: Срђан Светковић

 

Човек који је одиграо преко 100 улога, глумио у скоро 50 филмова, онај који засмејавао децу у Невену заслужује више од овога, а можда је ово начин да му се после толико година бар мало одужимо, за све емоције које је у нама изазивао својом глумом.

БИОГРАФИЈА

Отац му је радио као бродоковач, а он је завршио маталостругарски занат, а бавио се глумом у аматерском позоришту.

Глумац је преминуо 1988. године, а оставио је иза себе близу 50 филмова.

Срдоч као симпатични продавац лозова чика Миге засмејавао нас је до суза у "Лудим годинама". Био је и потресни, тужни, заборављени "доктор за бокс“ из филмског омнибуса "Суботом увече", препредени накупац из филма "Шеста брзина" и култне серије "Приче из радионице", урнебесни пијанац Чеда из Паскаљевићевог "Посебног третмана", али и јунак нашег детињства из "Невена" (чика Илија), „Полетарца“, "Бабиног унучета"... Глумац кога памтимо и из наше младости, из серија: "Дипломци", "Музиканти" и филма "Бурдуш" - где је био тужно-смешни виолиниста.

Фото: Срђан Светковић

Милан Срдоч је крајем Другог светског рата извукао "срећан лоз" јер је избегао стрељање 1944, за које је био предвиђен, заједно са Душком Илићем, у чијој је глумачкој групи током рата играо махом Нушићеве комаде. Илића је народна власт стрељала у Кошутњаку, без суђења, а Милан Срдоч је помилован у последњи час, али је присилно послат на Сремски фронт, где је лакше рањен.

(РТС)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".