Ординација смештена у приземљу зграде у Светосавској била је увек пуна пацијената. Доктор Стојановић је имао све потребне квалификације за своју професију, али није имао довољно савести да постави границу својим радњама, како су писали тадашњи листови, а преноси портал "Калдрма".

Насилан прекид трудноће, абортус, није био легалан у Краљевини Југославији и третиран је као кривично дело. То је био основ ове мучне афере.

Руковођен првенствено брзом и великом зарадом, којом је требало да попуњава велике рачуне за кафанским столовима и да проширује круг својих познанстава и пријатељстава на коцкарским сеансама, др Панчо Стојановић је урадио стотине насилних побачаја! Што је најстрашније, изводио их је изузетно свирепо.

Радио у државној болници, уливао је поверење

У круговима београдских лекара и у Лекарској комори др Панчо Стојановић је био веома познат. Последњих месеци пред аферу био је лекар гинеколошког одељења Опште државне болнице, али је због дисциплинских прекршаја био пребачен на прво хируршко одељење.

На посао је долазио обучен елегантно, а својим енергичним цртама лица одавао је утисак човека од поверења и лекара који никада не би прекршио лекарску етику.

Члан озлоглашене терористичке организације

Доктор је био родом из Струмице. Дипломирао је у Загребу, али његова студентска каријера била је доста дуга и имала је чудну историју. Неколико година после ослобођења 1918. године, он је путовао у Бугарску, где је у Софији матурирао. Ту је постао члан озлоглашене антисрпске и антијугословенске терористичке организације ВМРО, која га је након матуре упутила у Беч на студије.

Изгледа да новац који му је Комитет ВМРО слао за студирање није био довољан, па се вратио у Краљевину Југославију, код родитеља и брата, тада апотекара у Струмици.

Студије је наставио у Београду. Међутим, после извесног времена напустио је факултет и прешао у Загреб где је дипломирао.

Познат по ноћном животу и скандалима

Лекарску каријеру је почео у Скопљу, а његове колеге из Скопља, када су сазнали за аферу, тврдили су да ништа није био другачији него у Београду.

Много је више био познат по ноћном животу и скандалима, него по резултатима које је показивао као лекар. Пацијената није имао много, али се зато разметао својим аутомобилом, а пошто је у Скопље донео први Цајлајсов апарат прозвали су га „скопски Цајлајс“.

Од мираза комплетирао лекарску ординацију

Оженио се богатом девојком из Врања, која му је донела добар мираз. Од тога је набавио велики број медицинских савремених апарата и комплетирао своју ординацију.

Мислио је да ће на тај начин стећи пацијенте. Али, када му то није успело преселио се у Београд у јулу 1933.

Његов "медицински рад", због кога је био окривљен, почео је јануара 1936. када је у његов дом ступила служавка, кућна помоћница, Злата Начкар из околине Загреба. Дужност јој је била да му спрема ординацију и намешта спаваћу собу. А све чешће је имала улогу асистента, тако да је била сведок свих страшних сцена у ординацији свога послодавца.

"Ако некоме кажеш за ово, бићеш мртва"

Пацијенткиња, највише из такозваних престоничких високих кругова, било је много. Оне су скупо плаћале абортусе, јер су од др Стојановића, поред обављених абортуса, захтевале тајност.

Златки Начкар је претећи објаснио будућу улогу: "То што се ради код мене, не сме да иде даље. Ако дознам да си барем некоме, рекла и једну реч, ја ћу те убити. Разумеш ли, за свако одавање мојих лекарских тајни, ти ћеш бити мртва".

Ова претња је била озбиљна и девојка је тек на саслушању у Одељењу кривичне полиције Управе града, пошто је доктор Панчо ухапшен, причала:

"Већ, првог дана када сам ступила на посао код господина Стојановића, он је извршио побачај. Дошла је једна двадесетогодишња Београђанка, лепо обучена. Доктор је посао обавио за петнаест минута, пошто је она тражила интервенцију на почетку зачећа. Од тог првог случаја, коме сам присуствовала држећи инструменте, остала ми је страшна слика, а у ушима крици пацијенткиње. Тако је бивало сваки дан. Присуствовала сам бар стотини тих интервенција, ако не више..."

Живо дете бацио у кофу са водом

Једног дана дошла је Панчевка Анка Диздаревић чији је муж извршио самоубиство. Она је имала 25 година и била је у седмом месецу трудноће. Одавала је утисак веома елегантне жене. Желела је пошто пото да се ослободи детета. Оценивши да има пред собом добру жртву, др Стојановић је затражио хонорар од 1.500 динара, што је била ондашња месечна професорска плата.

Након извршеног побачаја дете је још било живо. Наочиглед мајке и асистенткиње Начкарове, доктор је ухватио живо дете које је плакало, за ногу и однео га у кухињу. Не осврћући се на дечіји плач и ридање мајке која је лежала у постељи, лекар је дете бацио у кофу са водом, а мајка је тада узвикнула: Јао, шта сам урадила!

Пола сата касније, др Стојановић је наредио Начкаревој да потпали кухињски штедњак и када се ватра добро разгорела да убаци дечіји леш. Пошто није плануо, лекар га је прелио шпиритусом. Пламен је буктао, кроз стан се ширио непријатан мирис, а мајка је лежала и спавала у соби др Стојановића потпуно сломљена.

Спалио дете па отишао у кафану

Пуних дванаест сати је сагоревао леш детета. За то време, док је мајка лежала у постељи доктора Стојановића, он се те ноћи, као и осталих, проводио по кафанама у друштву пријатеља и дама, пред којима је крио своје тајне. Сутрадан после подне пацијенткиња је отишла у Панчево.

Запомагање, превијање од болова и суицидне мисле након абортуса код др Панча

Одмах следећег дана у ординацију је дошла елегантна млада плавуша. Представила се да се зове Љубица Радић, да има 21 годину и да је лаборанткиња у једном београдском институту. Своју мајку је обавестила да путује у унутрашњост код стрица на два дана. Толико времена јој је, наиме, било потребно да проведе у докторовој ординацији ради абортуса.

Међутим, у његовој спаваћој соби је лежала пуних девет дана. Након гинеколошке интервенціје, а због страшних болова, она је по цео дан запомагала и хтела да се убије.

Сличан абортус, бар како је полиција тврдила, извршио је др Стојановић над 23-годишњом Ваљевком Ангелином Калабић. Она је допутовала у пратњи неког старијег господина, који се негде око четири изјутра извукао из лекаревог стана. Лежећи неколико дана у докторовом стану млада Ваљевка је примала инјекције и пила кинин, не би ли дошло до спонтаног абортуса.

Неколико дана касније, према подацима полиције, "лекар је операцијом ослободио своју пацијенткињу мртвог мушког детета". Имало је чак шест месеци.

Пријавио га подстанар

Докторовом подстанару, аутомобилисти Србољубу Тодоровићу, који је живео у једној соби великог стана, је прекипело и више није могао да издржи.

Отишао је у Осми кварт и цео случај пријавио полицији и жандарми су одмах дошли у ординацију. Од подне до пола ноћи саслушавани су Тодоровић, др Стојановић и кућна помоћница Начкар, као и две пацијенткиње, несуђене мајке. Сви су били притворени у кривично одељење Управе града.

На основу исказа Начкарове, сазнало се да су у његову ординацију долазиле и трудне девојчице од 15-16 година.

Афера др Панча Стојановића, која је одјекнула у јавности као „најгнуснија” трајала је све до септембра 1936. године.

Саслушаване су многе девојке и жене, које су прошле кроз његову ординацију и спаваћу собу и полиција је тврдила да ће га извести на оптуженичку клупу.

Осуђен на само 8 месеци затвора, осуђене и жртве?!

Међутим, то се није одмах догодило. Мада је у међувремену био осуђен од колега и отпуштен из Општедржавне болнице, требало је хемијском анализом доказати да у пепелу, који је извађен из његове пећи има остатака фетуса.

Државна комисија за хемијске анализе саопштила је, 11. септембра 1936, да су резултати анализе негативни. Јавност је била запрепашћена и када је Златка Начкар, његова кућна помоћница и “асистент” порекла раније исказе, тврдећи да је била наговорена да сведочи против свога послодавца.

Истина, др Панча Стојановић је признао „да је радио оно што сви београдски и гинеколози у Србији чине”, али да је то била “његова обавеза као лекара и човека“.

Осуђен је на 8 месеци строгог затвора у Пожаревцу, док су пацијенткиње Анка Диздаревић, Љубица Радић и Ангелина Калабић добиле по 3 месеца затвора, условно. Златка Начкар је била ослобођена свих оптужби.

(Калдрма)

БОНУС ВИДЕО: