Сједињене Државе и већина нација Европске уније бојкотују церемонију инаугурације Владимира Путина у Кремљу, који је на изборима у марту освојио још један председнички мандат. Али, очекује се да ће Француска и неке друге земље ЕУ послати изасланика упркос апелима из Кијева.

Владимир Путин положио је заклетву за председника Руске Федерације данас у Москви, чиме званично отпочиње његов пети шестогодишњи мандат.

Инаугурацији присуствују чланови Владе, посланици Државне думе и Савета Федерације, руководиоци председничке администрације, судије Уставног суда, представници дипломатског кора и други.

Бојкот инаугурације

На церемонију је позвано укупно око 2.600 званица, а патријарх московски Кирил је, на дан инаугурације руског председника Владимира Путина, служио молебан захвалности.

Али неће сви доћи, а различити одговори западних сила само наглашавају поделе око тога како се понашати према руском лидеру, пише Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Не, ми нећемо имати представника на његовој инаугурацији. Свакако нисмо сматрали те изборе слободнима и правичнима, али он је председник Русије и наставиће у том капацитету – рекао је раније Метју Милер, портпарол америчког Стејт департмента.

Без Британије и Канаде

Велика Британија и Канада су раније рекле да неће послати никог да присуствује церемонији, до које долази дан након што је Русија у понедељак објавила да ће одржати вежбе са тактичким нуклеарним оружјем, а којима се нада да ће охладити "усијане главе" на Западу.

Путин, који је на власти више од две деценије, је на председничким изборима у марту однео убедљиву победу и освојио свој пети председнички мандат на шест година. За Путина је гласало више од 87 одсто људи.

Без амбасадора ЕУ на церемонији

Портпарол ЕУ Петер Стано је најавио да амбасадор Уније у Русији неће присуствовати церемонији, у складу са ставом већине земаља чланица блока. Један европски дипломата је раније рекао да ће 20 чланица ЕУ бојкотовати дешавање, али да се очекује да је њих седам послало свог представника, укључујући Француску.

 

Немачка не долази, али се очекују представници Француске, Мађарске и Словачке

Немачко Министарство спољних послова је рекло у понедељак да неће присуствовати.

Немачка је, наиме, повукла свог амбасадора из Русије Александра Графа Ламбздорфа “ради консултација”, након што је Берлин оптужио Москву за хакерске упаде у системе компанија из технолошког и сектора одбране, како је саопштено у понедељак из Министарства. Додали су да Берлин неће имати свог представника на Путиновој инаугурацији.

За разлику од Немачке, која неће послати представника, требало би да је француски амбасадор у Русији присутан на церемонији, како је раније најављено. Сем Француске, очекују се и представници Мађарске и Словачке.

- Француску ће представљати њен амбасадор у Русији – рекао је раније Ројтерсу дипломатски извор из Париза, наглашавајући поделе западних земаља у вези приступа Русији.

Балтичке земље: "Ово није прихватљиво"

Балтичке државе, које више немају дипломатске изасланике у Москви, такође су раније категорички искључиле присуство инаугурацији.

- Сматрамо да се изолација Русије – а посебно њеног злочиначког лидера – мора наставити. Учествовање на Путиновој инаугурацији није прихватљиво за Литванију. Наш приоритет остаје подршка Украјини и њеном народу који се бори против руске агресије – рекао је министар спољних послова Литваније Габријелиус Ландсбергис.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Белгијски амбасадор у Русији Марк Микиелсен такође не присуствује инаугурацији Путина, речено је "РИА новостима" у Амбасади Белгије.

Стивен Сигал на Путиновој инаугурацији

У међувремену, познате личности из јавног живота такође су позване на церемонију у Москви. Како преносе агенције, глумац Стивен Сигал – којег је Путин прошле године одликовао Орденом пријатељства - стигао је у Кремљ, где је присуствовао инаугурацији.

Глумац је и 2018. био међу онима који су позвани на полагање заклетве Путина за председника, наводе “РИА новости”.

Инаугурација руског председника Владимира Путина одржана је данас, чиме је званично започео његов пети шестогодишњи мандат. Он је на председничким изборима у Русији одржаним од 15. до 17. марта освојио 87,28 одсто гласова.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: