Недавна реконструкција Улице Тадеуша Кошћушка на Дорћолу подсетила је на готово заборављену чињеницу да су у подвожњаку који излази на Дунавски кеј приликом његове изградње 1934. године пронађени посмртни остаци војника који су под командом Драгутина Гавриловића бранили престоницу две деценије раније. 

Фото: Ш.М.

 

Мајстори су приликом копања, објавила је тада штампа, наишли на лобању, пар цокула, две бомбе, једну чутуру толико чврсто запечаћену да је и двадесет година касније у њој и даље била вода. Пронађени остаци јунака главног града сахрањени су у спомен-костурници у Алеји народних хероја на Новом гробљу у Београду. У знак сећања на настрадале у Улици Тадеуша Кошћушка, не и у самом подвожњаку, Удружење бранилаца Београда поставило је спомен-плочу, на којој пише:

"На овом месту при изради подвожњака ископано је шездесет костура бранилаца Београда изгинулих септембра 1915. године. Удружење бранилаца Београда пренело је свечано ове костуре дана 29. априла 1934. године у костурницу бранилаца Београда на Новом гробљу. Нека овај спомен буде знак вечите благодарности палим јунацима за слободу и уједињење и нека будућим поколењима даје надахнуће у патриотизму пожртвовању и самопрегоревању."

Фото: Завод за заштиту споменика града Београда

 

Плоча је израђена од мермера са угравираном инскрипцијом. У врху је угравиран натпис Удружење бранилаца Београда, а испод њихов грб. Плочу је свечано открио председник овог Удружења Света Урошевић и директор југословенске филијале, француске компаније Батигноллес Пјер Фурије 2. децембра 1934. године.

Многи браниоци Београда страдали септембра 1915. године пронашли су вечно коначиште у костурници која се налази у зиду испод Јакшићеве куле на Калемегдану.Такође, у знак сећања на херојску одбрану на Дунавском кеју код Спортског центра "Милан Гале Мушкатиревић" 1989. године подигнут је споменик браниоцима Београда, аутора вајара Николе Коље Милутиновића.

У НАДЛЕЖНОСТИ ОПШТИНЕ

У складу са Законом о културним добрима, простор на ком је постављена предметна спомен-плоча није утврђен за културно добро, не налази се у оквиру просторно културно-историјске целине. Сходно наведеном статусу није потребно прибављање Решења о уређењу које издаје Завод за заштиту споменика. Старање о наведеном споменику спада у надлежност општине Стари град.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".