Иако се у средишту филма "Вера" налази знаменита српска шпијунка, и троструки агент Вера Пешић, њена улога и животна прича увела је на филмско платно и још неке личности чије се улоге преплићу између фикције и стварности. 

Нова остварење домаће кинематографије у историјском жанру не носи као некада печат идеолошке борбе партизанског покрета против окупационих немачких власти у Југославији, али поново оживљава неке историјске ликове из тог периода. Међу њима једно од најупечатљивијих имена је СС мајор Карл Краус, који је својеврсна алузија на злогласног мајора Кригера (кога у серији тумачи Стево Жигон).

Веза ова два лика наслућује се на основу биографских података који се спомињу у оба остварења. Карл Краус је као и Кригер немачки фоклсдојчер. Разлика је само  што се за првог у филму каже да је судетски Немац, док је у " Повратку отписаних" Кригер осликан као банантски фолксдојчер. Оба лика пре службе у Трећем Рајху бавила су се пословима који нису везане за војни сектор.

У упоредној компарацији ова два филмска лика треба посебно разграничити одређене чињенице. Мајор Кригер, који је играо улогу руководиоца Гестапо-а у Београду, није постојао под тим именом и на тој функцији. Његов лик заправно није постојао и представља само историјску фикцију, али истовремено и алудију на јасној основи. Одређене корекције његове улоге настале су комбиновањем стварног лика и маште аутора популарне серије.

Чињеница је да су током окупације Србије (1941-1944), немачке обавештајне службе биле организоване у два сектора -  – Војну обавештајну службу (Абвер) и Службу немачке главне канцеларије безбедности (РСХА) која се налазила под директном ингеренцијом Хајнриха Химлера.

Обе службе су имале разгранату мрежу подсекција, а друга је остала позната по бруталном насиљу и репресијама над становништвом окупиране земље. Унутар њене организације деловао је посебно екстреман одред Гестапо-а. Сам Гестапо под својим контролом држао је домаћу квинслишку Специјалну полицију на чијем се челу налазио стварни Карл Краус, специјални полицијски опуномоћеним Трећег Рајха за Југославију.

Карл Краус је рођен 1908. године. По струци је био новинар, а у Београду се обрео први пут 1939. године, као представних Немачке владе. Ту је дочекао приступање Југославије "Тројном пакту", као и реакциони пуч од 27.марта 1941. Није позната његова улога и место боравка током Априлског рата, али је одмах по капитулацији Југославије постављен на чело Команде Београда са директно подређеним Хансом Хелмом, једним од најбруталинијих сс официра. 

Временом се Краус препоручио као први "стручњак за питања Срба" и узимао је директно учешће у антисемитским акцијама по Београду. На његову иницијативу је основан логор "Аутокоманда"

Краус се у окупираној престоници задржао до краја 1941. године, након чега одлази у Немачку. До краја окупација на положају који је он напустио сменио се читав низ сс официра.

Ипак, евидентно је да главни негативац серије дели највише сличности са њим. Краус је као и фиктивни Кригер у Београду боравио и пре рата и говорио је српски. Са друге стране, јасно је да постоје и многи детаљи у којим се ова два лика не поклапају, као што мајор у последњој епизоди серије до самог краја остаје у Београду и бори се као последњи бастион Немачке против комуниста.

Не треба губити из вида податак да је постојало је неколико немачких официра који се се презивали Кригер, као што су Фридрих-Вилхелм или Бенхард Кригер, али они нису имали никакве везе са Југославијом. Такође би интересантно било и обрати пажњу на само име Кригер. Заправо криег на немачком значи рат, и није немогуће да је управо ово име узето као директна алузија на милитаризам Немачке тог периода.

Након свега реченог, може се закључити да се наш Кригер родио из маште аутора серије, али је вероватно изграђен на чврстој основи СС официра Крала Крауса, за кога се чак ни не зна како је завршио свој животни пут.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".