Nedavna rekonstrukcija Ulice Tadeuša Košćuška na Dorćolu podsetila je na gotovo zaboravljenu činjenicu da su u podvožnjaku koji izlazi na Dunavski kej prilikom njegove izgradnje 1934. godine pronađeni posmrtni ostaci vojnika koji su pod komandom Dragutina Gavrilovića branili prestonicu dve decenije ranije. 

Foto: Š.M.

 

Majstori su prilikom kopanja, objavila je tada štampa, naišli na lobanju, par cokula, dve bombe, jednu čuturu toliko čvrsto zapečaćenu da je i dvadeset godina kasnije u njoj i dalje bila voda. Pronađeni ostaci junaka glavnog grada sahranjeni su u spomen-kosturnici u Aleji narodnih heroja na Novom groblju u Beogradu. U znak sećanja na nastradale u Ulici Tadeuša Košćuška, ne i u samom podvožnjaku, Udruženje branilaca Beograda postavilo je spomen-ploču, na kojoj piše:

"Na ovom mestu pri izradi podvožnjaka iskopano je šezdeset kostura branilaca Beograda izginulih septembra 1915. godine. Udruženje branilaca Beograda prenelo je svečano ove kosture dana 29. aprila 1934. godine u kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju. Neka ovaj spomen bude znak večite blagodarnosti palim junacima za slobodu i ujedinjenje i neka budućim pokolenjima daje nadahnuće u patriotizmu požrtvovanju i samopregorevanju."

Foto: Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda

 

Ploča je izrađena od mermera sa ugraviranom inskripcijom. U vrhu je ugraviran natpis Udruženje branilaca Beograda, a ispod njihov grb. Ploču je svečano otkrio predsednik ovog Udruženja Sveta Urošević i direktor jugoslovenske filijale, francuske kompanije Batignolles Pjer Furije 2. decembra 1934. godine.

Mnogi branioci Beograda stradali septembra 1915. godine pronašli su večno konačište u kosturnici koja se nalazi u zidu ispod Jakšićeve kule na Kalemegdanu.Takođe, u znak sećanja na herojsku odbranu na Dunavskom keju kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirević" 1989. godine podignut je spomenik braniocima Beograda, autora vajara Nikole Kolje Milutinovića.

U NADLEŽNOSTI OPŠTINE

U skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, prostor na kom je postavljena predmetna spomen-ploča nije utvrđen za kulturno dobro, ne nalazi se u okviru prostorno kulturno-istorijske celine. Shodno navedenom statusu nije potrebno pribavljanje Rešenja o uređenju koje izdaje Zavod za zaštitu spomenika. Staranje o navedenom spomeniku spada u nadležnost opštine Stari grad.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".