Принцеза Ксенија Петровић Његош била је жена испред свог времена. Била је осмо по реду дете књаза Николе Петровића. Рођена је на двору на Цетињу 1881 гогине. За разлику од старијих сестара које су се образовале у Русији, Ксенија је одрастала и образовала се у родном Цетињу. Говорила је руски, француски и немачки језик. 

Недостатак континуираног и високог образовања, није је спречавало да путује по Европи. Управо путовањима, ова одважна црногорска принцеза допуњавала је своја знања и ширила видике.

Према новинским и другим изворима из тог времена, за брак са принцезом Ксенијом били су заинтересовани многи угледни краљевићи тог доба, међу којима су били српски краљ Александар Обреновић, грчки принчеви Никола, Ђорђе и Андреј и бугарски кнез Фердинанд. Од девет ћерки, краљ Никола није успео добро да уда само Вјеру, а принцеза Ксенија је својом вољом остала неудата. Приче о вечитој удавачи, принцези Ксенији од Црне Горе, чуле су се у целој тадашњој Европи, али историјски извори наводе да за особу њеног карактера и духовне снаге такав избор није био нимало чудан.

Фото: Википедија/autoevolution

 

 

Принцеза Ксенија наставила је да живи у породичном дворцу на Цетињу, са родитељима све до капитулације Црне Горе у Првом светском рату. Са преосталим члановима породице напустила је Цетиње 1916. године и упутила се у Француску где је живела до краја живота.

Ипак, оно по чему је остала упамћена не тиче се политичке и династичке историје Црне Горе и Србије. Приватни живот принцезе обележиле су две велике страсти, обе необичне за време у којем је живела: фотографија и аутомобили.

У бављењу фотографијом користила је модерне технике, захваљујући којима је оставила многобројна сведочанства из Црне Горе тог времена, као и из свакодневног живота краљевске породице. У Француској, нажалост, Ксенија је прекинула бављење фотографијом.

 

 

Оно по чему је Ксенија такође остала упамћена је чињеница да је била прва жена на Балкану која је возила аутомобил. У питању је био аутомобил марке фиат 1100, који јој је поклонила сестра, краљица Јелена.

Обзиром да је Јелена била италијанска краљица (удата за италијанског краља Виторија Емануела III), не треба да чуди што је избор аутомобила дошао из италијанске ауто индустрије.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".