Турска полиција је ухапсила 47 особа, укључујући Сиријку осумњичену за постављање бомбе, али је Радничка партија Курдистана (ПКК) негирала умешаност.

Ниједна група до сада није преузела одговорност за јучерашњу експлозију у центру града, због чега су крхотине летеле у ваздух, а стотине људи су бежале са места несреће.

Министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да су ПКК и милиција сиријских Курда ИПГ одговорне за експлозију, инцидент који подсећа на сличне нападе на Турке у прошлости, пише Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП

 

Сојлу је рекао да је наређење издато у Кобанију, граду на северу Сирије, где су турске снаге последњих година изводиле операције против ИПГ, наводног огранка Радничке партије Курдистана, која је у Турској проглашена као терористичка. Сједињене Државе су подржале ИПГ у сукобу у Сирији, подстичући трвења између НАТО савезника.

У саопштењу на свом сајту, ПКК је негирала умешаност и рекла да неће циљати цивиле.

Фото: Танјуг/АП

 

Полиција је ухапсила осумњичену за напад у Истанбулу и идентификовала је као сиријску држављанку Ахлам Албашир. Она је на првом испитивању истакла да су је обучавали курдски милитанти у Сирији и да је ушла у Турску преко северозападног сиријског региона Африн, саопштила је полиција.

Албашир, са коврџавом косом и у љубичастом џемперу са натписом "Њујорк", приказана је с лисицама на рукама на снимку које је објавила државна телевизија ТРТ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNN TÜRK (@cnnturk)

Сојлу је рекао да могућност да је Исламска држава одговорна за напад „није у потпуности занемарена”.

Истанбул је и у прошлости био мета напада курдских, исламистичких и левичарских милитаната. Бомбашки и други напади почели су широм земље када је прекинут прекид ватре између Анкаре и ПКК средином 2015. године, уочи избора у новембру те године. 

Фото: Танјуг/АП

 

Истанбул су у прошлости напали курдски, исламистички и левичарски милитанти. Талас бомбардовања и других напада почео је широм земље када је прекинут прекид ватре између Анкаре и ПКК средином 2015. године, уочи избора у новембру те године.

Турска је извршила три упада у северној Сирији против ИПГ, а Ердоган је рекао да је ове године још једна операција неизбежна.

Фото: Танјуг/АП

 

ПКК предводи побуну против турске државе од 1984. године и више од 40.000 људи је убијено у сукобима. Турска, Европска унија и Сједињене Државе сматрају је терористичком организацијом.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".