Турски медији пренели су да је осумњичена за напад у Истанбулу, у којем је шесторо изгубило животе, држављанка Сирије и да је признала да је повезана са Радничком партијом Курдистана, која је у земљи призната као терористичка.

Ахлам Албашир је рекла на првом испитивању да су је обучавали курдски милитанти у Сирији и да је ушла у Турску преко северозападног сиријског региона Африн, саопштила је полиција.

Објављене су њене фотографије и снимци хапшења.

На објављеном снимку види се жена коврџаве косе која носи љубичасти џемпер са натписом „Њујорк“ како је доведена у полицијску управу. Уз помоћ пса, полиција је претресла стан у коме је ухапшена и пронашла злато, новац и муницију.

 

 

Министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу је изјавио раније да је наређење за напад на истанбулску авенију Истиклал издато у Кобанију, граду на северу Сирије, где су турске снаге последњих година изводиле операције против фракције сиријских Курда ИПГ, преноси Ројтерс.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNN TÜRK (@cnnturk)

 

- Сматрамо да је инструкција за напад стигла из Кобанија - рекао је Сојлу, и навео да је бомбаш прошао кроз Африн, још један регион на северу Сирије.

Фото: Танјуг/АП

 

Турски министар правде Бекир Боздаг саопштио је раније да је за експлозију у центру Истанбула осумњичена жена, која је, према његовим речима, седела на клупи 45 минута, а затим устала.

 

 

Експлозија се догодила у недељу поподне око 16.20 у крцатој пешачкој улици Истиклал, која је поново отворена након што ју је полиција оградила током истраге која је потрајала до јутарњих сати.

Министар је рекао да постоје две могућности како је дошло до експлозије.

- Или је торба имала механизам у себи који се активирао, или је неко из далека активирао механизам. Истрага је још увек у току. Могуће је да су намерно изабрали тај регион. Има пуно странаца, можда су желели да свету пошаљу поруку. Турска је јака држава - поручио је министар.

Фото: Танјуг/АП

 

У међувремену су објављени и снимци на којима се види како осумњичена бежи, а затим и акције хапшења.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да бомбашки напад у центру града "мирише" на тероризам. Навео је и да је експлозија "издајнички напад" и да ће починиоци бити кажњени.

Фото: Профимедиа

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Индеx.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".