Празник ће бити у понедељак, 8. маја, завршавајући тродневни викенд који ће почети крунисањем. Крунисање Чарлсове покојне мајке, краљице Елизабете Друга, такође је обележено такозваним државним празником у Британији.

- Крунисање новог монарха је јединствен тренутак за нашу земљу. У знак признања за ову историјску прилику, са задовољством најављујем додатни празник за читаво Уједињено Краљевство следеће године - рекао је нови премијер. Сунак је и додао да се радује што ће видети људе који се окупљају да прославе и одају почаст краљу Чарлсу Трећем учествујући у локалним и националним догађајима широм земље у његову част.

Чарлс ће бити крунисан 6. маја у Вестминстерској опатији у Лондону. Његова церемонија ће бити осмишљена тако да очува историјске традиције монархије док гледа у будућност након 70-годишње владавине покојне краљице. Очекује се да ће крунисање бити краће и мање екстравагантно од трочасовне церемоније која је поставила Елизабету 1953. године, у складу са Чарлсовим плановима за смањену монархију.

Празник крунисања значи да ће мај следеће године имати три дуга викенда, а традиционални празници су већ заказани за 1. и 29. мај - пренео је АП.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".