Praznik će biti u ponedeljak, 8. maja, završavajući trodnevni vikend koji će početi krunisanjem. Krunisanje Čarlsove pokojne majke, kraljice Elizabete Druga, takođe je obeleženo takozvanim državnim praznikom u Britaniji.

- Krunisanje novog monarha je jedinstven trenutak za našu zemlju. U znak priznanja za ovu istorijsku priliku, sa zadovoljstvom najavljujem dodatni praznik za čitavo Ujedinjeno Kraljevstvo sledeće godine - rekao je novi premijer. Sunak je i dodao da se raduje što će videti ljude koji se okupljaju da proslave i odaju počast kralju Čarlsu Trećem učestvujući u lokalnim i nacionalnim događajima širom zemlje u njegovu čast.

Čarls će biti krunisan 6. maja u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. NJegova ceremonija će biti osmišljena tako da očuva istorijske tradicije monarhije dok gleda u budućnost nakon 70-godišnje vladavine pokojne kraljice. Očekuje se da će krunisanje biti kraće i manje ekstravagantno od tročasovne ceremonije koja je postavila Elizabetu 1953. godine, u skladu sa Čarlsovim planovima za smanjenu monarhiju.

Praznik krunisanja znači da će maj sledeće godine imati tri duga vikenda, a tradicionalni praznici su već zakazani za 1. i 29. maj - preneo je AP.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".