Стотине климатских активиста пробило се у суботу на писту амстердамском аеродрому Шипхол како би покушали да спрече полетање приватних авиона, у најновијим демонстрацијама са циљем да скрену пажњу на климатску кризу.

Више од 200 активиста ухапшено је овом инциденту. Према речима портпарола полиције Марехаузеа, то је далеко највећи број хапшења икада у Шипхолу.

Гринпис Холандија саопштила је да је у суботу поподне на аеродрому било више од 500 активиста. Ипак, портпарол безбедносних снага аеродрома није могао да потврди ту цифру.

- Било је око више од 300 - рекао је Марехаузеа за Си-Ен-Ен.

Холандске власти су признале да се ради о демонстрацијама великих размера, али, како истичу, ваздушни саобраћај није био ометан јер се та писта користила искључиво за приватне авионе, а летови нису били заказани до суботе касно увече. 

Фотографије и снимци објављени на друштвеним мрежама показују групу од неколико десетина демонстраната који седе поред авиона на писти. 

Активисти Гринписа пењали су се на ограде мердевинама, а други су пробили ограду. Било је и оних који су возили бицикле по писти. 

 

 

Гринпис у саопштењу каже да је "шокиран непотребним насиљем". Како је саопштила акциона група, приликом хапшења једна особа је задобила повреде главе.

БОНУС ВИДЕО: 

У ДИНОСАУРУСОВОМ ГНЕЗДУ: У Кини пронађена фосилизована јаја стара десетине милиона година

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".